Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποκαλυπτήρια το Μάρτιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής - Θα ψηφιστεί το Μάιο

Μέτρα άνω των 25 δισ. ευρώ έως το 2015

Τελευταία ενημέρωση:

Δημοσιονομικά μέτρα αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2015 για να μειώσει το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και από την τρίτη αναθεώρηση του Μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν θα υπάρχει αναφορά στο στόχο συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αυτό, επειδή το Μνημόνιο σταματά το 2013 και ο στόχος έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το 2015.

Αρνήθηκε, ωστόσο να διευκρινίσει αν το συγκεκριμένο ποσό θα υπάρχει και με ποιους όρους στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συντάσσει η κυβέρνηση και θα περάσει από τη Βουλή το Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι  το στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε η  κυβέρνηση θα έχει προσλάβει το σύμβουλο που θα αναλάβει την καταγραφή των προς αξιοποίηση ακινήτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει αποκτήσει σάρκα και οστά το πρώτο από τα προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου. Το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί το Δεκέμβριο.

Επιπλέον, ο "μνημονιακός" στόχος για την είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2012 "ελαστικοποιείται" και μεταφέρεται ως το 2013.

Όσον αφορά στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, προκύπτει από:

  1. Εύρεση επιπλέον περίπου 1,7 δισ. ευρώ φέτος για να καλυφθούν αποκλίσεις της τάξςη του 0,75% του ΑΕΠ στα μέτρα το 2011. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τρόικα οφείλονται σε υστερήσεις εσόδων, αλλά και σε μικρότερη της αναμενόμενης απόδοσης των μέτρων που έχει ληφθεί.
  2. Μέτρα αξίας 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με χονδρικούς υπολογισμούς (8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό) για την περίοδο 2012-2014, τα οποία θα πρέπει να ανακοινώσει η κυβέρνηση ως το Μάρτιο, μαζί με τις "διαρθρωτικές δράσεις" που θα καλύψουν την "τρύπα" του 1,7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο θα προέλθουν από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ (ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις,  λουκέτα, αλλά και  περικοπές λειτουργικού κόστους, μειώσεις απολαβών και προσωπικού), στους φορείς του Δημοσίου, στο μισθολόγιο και στις δομές του δημοσίου τομέα, στις αμυντικές δαπάνες και στα κοινωνικά επιδόματα. Τα μέτρα θα αποφασιστούν από διυπουργικές ομάδες εργασίας που θα συσταθούν για κάθε περίπτωση.

  3. Μέτρα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος από το 2,6% του ΑΕΠ το 2014 στο 1% το 2015, τα οποία απέφυγε να προσδιορίσει η κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε, πάντως, ότι "σαφής προτίμηση" είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα να αφορούν στον περιορισμό των δαπανών. "Μμιλάμε για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για παρεμβάσεις τύπου μισθών συντάξεων ή οτιδήποτε άλλο", απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Επανέλαβε την πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για διάλογο, επί του μεσοπρόθεσμού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την άρνηση της Νέας Δημορκατίας να συμμετέχει σε αυτόν. "Ελπίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει τη στάση της", είπε.

Ο διάλογος με τα κόμματα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι του πολιτικού διαλόγου θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και οικονομολόγων, ώστε "μέχρι το τέλος Μαρτίου, να έχουμε μία πρώτη μορφή αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο θα εγκριθεί έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το μέσο του Μαΐου".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ακατανόητη κύριε υπουργέ η στάση της ΝΔ?
Όταν, τον Μάϊο του 2009, σας κάλεσε, η ΝΔ, η άρνησή σας, τότε, ήταν κατανοητή?
Τα 3 δις, που αποφύγατε να προσδιορίσετε, από που θα τα βρείτε?
Από μισθούς και συντάξεις πάλι?
Εδώ, θα είσαστε, φέτος, λόγω ακινησίας της αγοράς και των λουκέτων, μείον στα έσοδα, σε σύγκριση, με πέρυσι.
Δεν το βλέπετε ή καμώνεστε?
Γιατι μας λέτε, συνέχεια μπούρδες?
2 Ο/Η xvassilis έγραψε: (πριν 9 έτη)
Δεν ξέρω ποιος ακόμα πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να βγει ετσι όπως πάει απο την κρίση, και μάλιστα με μια Γερμανία στο σβέρκο της που απ΄ ο,τι δείχνει, θέλει μια άλλη ευρωπαϊκή ένωση. Να το πω καθαρά: Δεν φταίει η Γερμανία. Η Ελλάδα φταίει, επειδή είναι ανίκανη:
- Να βάλει και τους πλούσιους να πληρώσουν
- Να μειώσει το αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων
- Να πετύχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Μονάχο του ένα κόμμα δεν τα βγαζει πέρα.
- Να βάλει μια σειρά σε ότι πιάνει στα χέρια της.
- Να δώσει τέλος πάντων μια εικόνα οτι μπορεί.

Εν τέλει νομίζω πως είναι καλλίτερα να πει η Ελλαδα στις γερμανικές κλπ. τράπεζες, δεν μπορώ να σας πληρώσω. θα τα πάρετε όταν τα βρώ και να κοιτάξει μαζί με το λαό της και τα άλλα κόμματα πως θα βγεί απο το λούκι. Το ευρώ όμως να το κρατήσει.

Ναστε καλά.

ΥΓ.
Η Γερμανία θέλει σύνταξη στα 67. Ναι, εφ, όσον
φτιάξει και η Ελλάδα πρώτα ενα Harz VI. Να βγαίνει στην Ελλάδα το ιδιο ποσοστό στα 67 στη σύνταξη, οσο και και στη Γερμανία.
3 Ο/Η ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Tο τι κανει η Γερμανια και αλλες χωρες να μην ενδιαφερει ας δωσουν 3 μηνες διακοπες σε ολους και ολοι δεν θα σκεφτουν ποτε θα βγουν συνταξη ας αλλαξη νοοτροπια σε μας και σε ολο τον κοσμο να παει ο αλλος στην δουλεια επειδη θελει οχι επειδη πρεπει ολα τα αλλα ειναι μιζερια,,,,,,,
4 Ο/Η politis έγραψε: (πριν 9 έτη)
Καταργήστε τη "δωρεάν" υγεία και παιδεία από την οποία τρώνε ένα σωρό παράσιτα και δώστε τα χρήματα στους εργαζόμενους κιαι τους συνταξιούχους΄ οι κοινωνικές παροχές αποτέλεσαν πεδίο δαφθοράς και καταχρέωσαν την Ελλάδα. Με διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς και συντάξεις και ανάπτυξη θα έρθει αλλά και οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίζουν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας και να μήν τα τρώνε οι επιτήδειοι
5 Ο/Η politis έγραψε: (πριν 9 έτη)
Σταματήστε να πληρώνετε τους απατεώνες της "δωρεάν" παιδείας και υγείας.
Τα χρήματα δώστε τα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων ώστε να κινηθεί η οικονομία και να επιτευχθεί ανάπτυξη.
Είστε ανίκανοι διαχειριστές του εθνικού προϊόντος και διεφθαρμένοι οι " λειτουργοί " της παιδείας και της υγείας.
Η " κοινωνική " πολιτική αποτέλεσε πεδίο διαφθοράς και κατέστρεψε την ελληνική κοινωνία και οικονομία : δε διορθώνεται - σταματήστε να τη χρηματοδοτείτε
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Το έλα να δισ., με προαναγγελία νέων μέτρων
Δήλωση Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ για την τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου
ΝΔ: Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: « Χαριστική βολή» η αναθεώρηση του Μνημονίου
Μόνιμα μέτρα από τα τέλη Μαρτίου «βλέπει» η Κομισιόν

....