Έντυπη Έκδοση

«Πειραγμένη μία στις 10 αντλίες»

Μέχρι και 1,84 ευρώ το λίτρο έφτασε να πωλείται η αμόλυβδη το Σαββατοκύριακο, με τους Ελληνες καταναλωτές να γίνονται «παράπλευρη απώλεια» των εξεγέρσεων στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική που εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι της αγοράς καυσίμων.

Την ίδια ώρα που λόγω της υπερφορολόγησης και της αισχροκέρδειας η χώρα μας φιγουράρει πρώτη στη λίστα με τα ακριβότερα καύσιμα πανευρωπαϊκά, ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε και η χρήση ληστρικών μηχανισμών υψηλής τεχνολογίας στις αντλίες πρατηριούχων. Το Σάββατο, κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης σφράγισε στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου άλλο ένα βενζινάδικο με δύο μηχανισμούς ελλειμματικής παράδοσης καυσίμων, σε τέσσερις τηλεχειριζόμενες αντλίες.

Ο υπεύθυνος προφυλακίστηκε και εκτός της χρηματικής ποινής 8.000 ευρώ, θα πληρώσει πρόστιμο διπλάσιο του ποσοστού κλοπής σε κάθε αντλία, επί του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Ενα στα δέκα βενζινάδικα (10%) της χώρας χρησιμοποιεί αντλίες «πειραγμένες», σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΜΠ που αν ευσταθούν σημαίνει ότι 800-1.000 βενζινάδικα πουλάνε στους καταναλωτές μέχρι και 5% λιγότερα καύσιμα σε κάθε γέμισμα.

Αν για ένα μόνο βενζινάδικο, που διαθέτει 8.000 λίτρα την ημέρα, το κέρδος είναι 400 λίτρα ή 660 ευρώ ημερησίως, αναγωγικά προκύπτει το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι καταναλωτές και της απώλειας φόρων για το Δημόσιο.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας, παρουσιάζοντας χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την επιτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών, σχολίασε ότι τα κερδοσκοπικά φαινόμενα δεν αφορούν γενικά την αγορά καυσίμων.

Ομως σε κανέναν πλέον νομό της Ελλάδας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από 1,60 ευρώ ανά λίτρο, όταν μέχρι την περασμένη Πέμπτη-Παρασκευή, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυμαινόταν στο 1,58-1,59, χθες ανέβηκε στο 1,61 ευρώ και πανελλαδικά ξεπερνούσε το 1,65 ευρώ ανά λίτρο.

Ακόμη και μέσα στην Αθήνα, όπου η απλή αμόλυβδη ξεκινά από το 1,54 ευρώ, σε αρκετά πρατήρια οι τιμές αποκλίνουν θεαματικά, φτάνοντας μέχρι 1,74 ευρώ το λίτρο σε βενζινάδικα της Καλλιθέας, της Κηφισιάς, της οδού Σεβαστουπόλεως, της Γλυφάδας κ.α., ενώ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» πρατήριο την πουλά προς 1,80 ευρώ το λίτρο.

Πανελλαδικά η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στον Νομό Σάμου (1,84 ευρώ στην Ικαρία) και ακολουθούν οι Κυκλάδες (Σίκινος, Αμοργός, Σύρος), το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Νομαρχία Πειραιώς (Κύθηρα), ο Νομός Μαγνησίας (Σκιάθος), η Κέρκυρα κ.ά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης -που βλέπει μειώσεις τιμών 6,5 - 9,4% στα προϊόντα για το «καλάθι της νοικοκυράς»- ανησυχεί και για ενδεχόμενο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των τροφίμων, λόγω της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες (δημητριακά, ζάχαρη κ.ά.). Χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας επανέλαβε ότι αν χρειαστεί θα επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κερδών της βιομηχανίας τροφίμων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Υπουργείο Ανάπτυξης
Για το ίδιο θέμα
Τιμωρία όσων έχουν «πειραγμένες» αντλίες ζητούν οι πρατηριούχοι

....