Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Κύπρος συμφωνεί με τους στόχους του Συμφώνου για το ευρώ

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σύμφωνος με την από κοινού δράση των χωρών της ευρωζώνης και με τους γενικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο για το ευρώ. Επιπλέον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» διασφαλίζει την αρχή ότι οι χώρες θα αποφασίζουν, από μόνες τους, ποια μέτρα θα υλοποιούν για την επίτευξη των γενικών στόχων, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την αντίθεση της Κύπρου, τόσο στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών όσο και στον καθορισμό κοινής βάσης υπολογισμού του εταιρικού φόρου.

Επίσης, τόνισε ότι η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχει ο τομέας της προσέλκυσης ξένων εταιρειών. Αν πάψει να ισχύει το παρόν φορολογικό σύστημα, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε η Κύπρος θα υποστεί τεράστια ζημιά και θα πληγεί καίρια η ανταγωνιστικότητα της, τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωζώνης.

Όσον αφορά την κατάργηση των μηχανισμών Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), ανέφερε ότι η Κύπρος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι ανησυχίες του για το θέμα της κατάργησης της ΑΤΑ ικανοποιήθηκαν στο κείμενο που εγκρίθηκε.

Για τις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει κάθε χώρα να το ρυθμίσει στη βάση των δικών της ιδιομορφιών και συνθηκών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Σύνοδος Κορυφής: Επιμήκυνση 7,5 χρόνων και 1% μείωση επιτοκίου

....