Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιαπωνία: Στο 8% του ΑΕΠ οι καταστροφές από τον σεισμό λέει η κυβέρνηση

Ρευστότητα 55 δισ. γεν στις τράπεζες από Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας

«Σημαντικές» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας θα έχει η καταστροφική σεισμική δόνηση στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Υπολογίζεται πως η συνδυασμένη επίδραση του σεισμού 9 Ρίχτερ και του τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Ο σεισμός αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στις οικονομικές δραστηριότητες μεγάλου τμήματος του τομέα», τόνισε ο Εντάνο. Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.

Καταστροφές έχει υποστεί και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιότερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν μερικώς από πυρκαγιές. Ωστόσο, στη στρατηγική οικονομικά ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως διοχετεύει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί, προκειμένου να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Σε ανακοινωθέν της, δε, τονίζει ότι «η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις οικονομικές αγορές και την ομαλή διευθέτηση των χρηματοδοτήσεων μέσω διαδικασιών που θα περιλαμβάνουν την παροχή ρευστότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Για το ίδιο θέμα
Τογιότα, Χόντα και Νισάν διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω σεισμού
Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

....