Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόσκληση και στην ομάδα G20 από το Παρίσι

Η Γαλλία κάλει τους G7 να συζητήσουν την ιαπωνική κρίση

Τελευταία ενημέρωση:

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα πως θα συγκαλέσει ειδική συνάντηση των υπουργών του G20 προκειμένου να συζητηθούν οι υφιστάμενες επιλογές στον ενεργειακό τομέα την επομένη της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.

"Στο πλαίσιο του G20, η Γαλλία θα λάβει τη πρωτοβουλία να συγκεντρώσει μαζί τους υπουργούς οικονομίας και ενέργειας τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε να συζητηθούν οι ευρύτερες ενεργειακές επιλογές για τον κόσμο του αύριο" τόνισε ο Σαρκοζί στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, η χώρα του οποίου προεδρεύει των G20 φέτος.

Επίσης, η Γαλλία κάλεσε μία σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7 προκειμένου να εξετασθεί η απάντηση τους στην κρίση της Ιαπωνίας καθώς και πιθανές αγορές Ιαπωνικού χρέους, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο σκοπός της συνάντησης σχετικά με την Ιαπωνία θα είναι "να εξετάσουμε πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στις εκδόσεις ιαπωνικών ομολόγων και πως να αντιδράσουμε σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο" στον σεισμό της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα, δια του υπουργού Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν, πως η Ιαπωνία χάνει το έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη νότια Ιαπωνία. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον εθνικό αερομεταφορέα Air France να αυξήσει τη χωριτικότητα των πτήσεών της ανάμεσα στο Τόκιο και το Παρίσι ώστε να εξυπηρετήσει όσους γάλλους πολίτες θέλουν να φύγουν από την ιαπωνική πρωτεύουσα. Ο Μπεσόν δήλωσε πως η κατάσταση στο σταθμό της Φουκουσίμα, 240 χλμ. βορείως του Τόκιο, φαίνεται ότι βγαίνει εκτός ελέγχου.

Έλεγχοι ασφαλείας στα ισπανικά πυρηνικά εργοστάσια

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  θα πραγματοποιήσει ελέγχους ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια, προκειμένου να διερευνήσει τους κινδύνους που διατρέχουν από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί ή πλημμύρες. Νωρίτερα, είχε διευκρινίσει ότι δεν θα αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Διεθνείς Οργανισμοί

....