Έντυπη Έκδοση

Ιαπωνία: Η καταστροφή και οι μπίζνες

ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΝΕΣΥΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΠΕ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!

ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ οι βασικές πηγές οικονομικής ανησυχίας στην Ιαπωνία. Η κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ο συνδυασμός φυσικής και πυρηνικής καταστροφής.

Η Ιαπωνία παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως επεξεργαστές υπολογιστών ή εξειδικευμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια αναγκαίων υλικών για πολλά εργοστάσια στην Κίνα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (Ericsson, Alcatel) προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις και αύξηση των εργοστασιακών τιμών.

Οι μέχρι στιγμής ζημιές

Το κόστος των ζημιών του σεισμού εκτιμάται σε 200 δισ. δολ. (πάνω από 140 δισ. ευρώ) ή 3% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Τα πρώτα σενάρια κάνουν λόγο για περιορισμό του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατά 0,6% και 1,5% το δεύτερο. Το ασφαλιστικό κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει στα 35 δισ. δολάρια, κάνοντας τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, την «ακριβότερη» καταστροφή.

Οπου βέβαια καταστροφή, ευκαιρία και για μπίζνες. Διάφοροι αναλυτές επιστρατεύουν το προηγούμενο παράδειγμα του μεγάλου σεισμού στο Κόμπε το 1995, όπου μετά την αρχική τον Ιανουάριο μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,7%, τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 4,4%.

Ο 6,8 ρίχτερ σεισμός στο Κόμπε είχε στοιχίσει 100 δισ. δολάρια και είχε προκαλέσει πολύ μικρότερες ανθρώπινες απώλειες, 6.400 νεκρούς, χωρίς βέβαια να υπάρχει και ο εφιάλτης του πυρηνικού ολέθρου. Ο σεισμός στο Κόμπε είχε ροκανίσει 2% από το ιαπωνικό ΑΕΠ και παρ' όλο που το πρώτο τρίμηνο του 1995 η ετήσια ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας ήταν 3,4%, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ιαπωνικής στασιμότητας, μετά τις επιπτώσεις της ασιατικής οικονομικής και νομισματικής κρίσης του 1997.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία (τόσο χρειάστηκε για το Κόμπε), καθώς πρέπει να χτιστούν σπίτια, δρόμοι και δίκτυα ενέργειας, με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Επιπλέον θα χρειαστούν τεράστια κεφάλαια, με το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ήδη στα 12,2 τρισ. δολάρια, 220% του ΑΕΠ, είκοσι φορές πάνω τα δημόσια ετήσια έσοδα των 587 δισ. δολαρίων.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε υποβαθμίσει τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της Ιαπωνίας λόγω του υψηλού της χρέους και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Σε παρόμοιες απειλές είχε προβεί και ο οίκος Moody's.

Η χρηματοδότηση του χρέους

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κατάφερνε να χρηματοδοτεί το τεράστιο χρέος της μέσω εσωτερικού δανεισμού, με τις ιαπωνικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα με επιτόκιο 1,5%.

Με δεδομένη ωστόσο τη γήρανση του πληθυσμού θα ενταθεί η εκταμίευση κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ετσι η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να ρευστοποιήσει μέρος των αποθεματικών της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πτώση του δολαρίου και ευρύτερη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με 882 δισ. δολάρια, με πρώτη την Κίνα, που διαθέτει 1,16 τρισ. δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια

....