Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραιτήθηκε ο Σόκρατες στην Πορτογαλία

«Οχι» της πορτογαλικής Βουλής στα μέτρα λιτότητας

Βαραίνει η ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση:

Η Βουλή της Πορτογαλίας είπε «όχι» στα μέτρα λιτότητας που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας και ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής στον οποίον ήλπιζαν αρκετοί δεν επετεύχθη. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο της χώρας σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Lusa.

Ο Σόκρατες είχε προαναγγείλει την παραίτηση του σε περίπτωση που τα μέτρα λιτότητας δεν εγκριθούν από το κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε το τέταρτο σχέδιο λιτότητας που επιστρατεύθηκε για να μειωθεί το έλλειμα από 4,6% σε 3% και να μην ζητήσει η Πορτογαλία εξωτερική βοήθεια. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, από τη μεριά του έκανε λόγο για "ανευθυνότητα" μιας "αρνητικής συμμαχίας" που απέριψε "ενα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας".

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Σόκρατες, “πέρασε” τα μέτρα λιτότητας το περασμένο φθινόπωρο με τη συγκατάθεση των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι σήμερα προέβαλλαν αντιστάσεις.

Η πολιτική αυτή κρίση, "χτυπάει" την Πορτογαλία λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.. Λίγο νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωνε πως ενδεχόμενος δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις" και με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Πορτογαλία
Για το ίδιο θέμα
Στη σκιά Λιβύης και Πορτογαλίας η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής
Στα ύψη το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας

....