Έντυπη Έκδοση

Πληθωρισμός στην Κίνα, πανικός σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ πληθωρισμού στις δύο ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, την Κίνα και την Ινδία, ανησυχεί τα διεθνή οικονομικά επιτελεία. Κάτι άλλωστε, το οποίο εξέφρασαν και στην πρόσφατη ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Στην Κίνα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008, ενώ στην Ινδία ο δείκτης τιμών χονδρικής πώλησης, ο βασικός δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 8,98% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Οι τιμές των τροφίμων στην Κίνα σε δώδεκα μήνες αυξήθηκαν κατά 12%.

Οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού εστιάζονται περισσότερο την Κίνα, τη δεύτερη πλέον μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ οικονομία. Αναγκάζουν τη χώρα να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να αποφευχθούν, κοινωνικές εντάσεις. Αυτές όμως ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και μεταφέρουν τον πληθωρισμό, μέσω των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών στη Δύση.

Η πολιτική αύξησης των μισθών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς στην Κίνα τον τελευταίο καιρό είχαμε έντονες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ανάγκασαν αρκετές εταιρείες να αυξήσουν τους πολύ χαμηλούς μισθούς των υπαλλήλων τους.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αυξήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις και προσπαθεί να επιβάλει στις κινεζικές επιχειρήσεις να μην αυξάνουν τις τιμές. Παράλληλα προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο του αποθεματικού ασφαλείας των τραπεζών στο 20,5%, προσπαθώντας να αποτρέψει τη ροή ζεστού χρήματος, που δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ξεπέρασαν τα τρία τρισ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο, αύξηση που οφείλεται κατά τους οικονομολόγους σε μεγάλο βαθμό στην εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων, η οποία έχει δημιουργήσει συμπτώματα φούσκας στην αγορά ακινήτων. Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Σαγκάης ξεπερνάει τα 500.000 δολάρια (350.000 ευρώ), ενώ και σε μικρότερες πόλεις η τιμή ενός τυπικού σπιτιού είναι 25 φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων.

Αναπτυξιακό πακέτο

Η τρέχουσα κινεζική υπερανάπτυξη -το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,7% το πρώτο τρίμηνο φέτος, από 9,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2010- ξεκίνησε στις αρχές του 2009, στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε πακέτο 586 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της οικονομίας και ενθάρρυνε τις κρατικές τράπεζες να προχωρήσουν σε δανεισμό ρεκόρ. Το κινεζικό πακέτο «απάλυνε» τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η Κίνα τώρα πιέζεται από τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς της εταίρους να στραφεί στην εγχώρια ανάπτυξη, για να βοηθήσει τη ζήτηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών προϊόντων.

Ο κινεζικός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη άνοδο στις διεθνείς τιμές των τροφίμων, των μετάλλων και του πετρελαίου, έχει αρχίσει να «δαγκώνει» τις τιμές σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 2,7%, από 2,4% τον Φεβρουάριο και 2,6% της αρχικής πρόβλεψης της Eurostat.

Η αύξηση αυτή εντείνει τις εκτιμήσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, πιθανότατα τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αύξησε τον Απρίλιο τα επιτόκιά της από 1% σε 1,25%, μετά το μπαράζ μειώσεων που είχε προκαλέσει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί με φθηνό χρήμα η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η αύξηση του πληθωρισμού και στις ΗΠΑ, 2,7% τον Μάρτιο, από 2,1% τον Φεβρουάριο, θεωρείται σημάδι για τερματισμό στο τέλος Ιουνίου της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Fed, του έμμεσου δηλαδή τυπώματος χρήματος μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πληθωρισμός
Θέματα καταναλωτή
ΗΠΑ
Κίνα

....