Ηλεκτρονική Έκδοση

Μείωση των επικουρικών συντάξεων προαναγγέλλει η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθήνα Δρέττα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο παροχής, το οποίο θα έχει νομοθετηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2011.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM", τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή το ύψος της μείωσης, πριν να βγουν τα αποτελέσματα από τις αναλογιστικές μελέτες.

Όσον αφορά στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα ανεργίας, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την τρόικα. "Θα προσπαθούμε να δούμε, ξύνοντας το λίπος, αλλά χωρίς να φθάσουμε στο δέρμα, ποιες εξοικονομήσεις μπορούμε να έχουμε απ’ οπουδήποτε μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση, προκειμένου να κρατήσουμε σταθερές δύο δαπάνες που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες: τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας", σημείωσε.

Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο "προφανώς δεν είναι ευχάριστο. Πιθανόν σε κάποιες περιοχές να υπάρξουν και σκιές αδικίας, αλλά η βασική μας στόχευση παραμένει να σώσουμε αυτά τα δύο και να μπορέσουμε να περιορίσουμε απ’ όπου μπορούμε. Διαφορετικά, η μόνη εναλλακτική λύση είναι να πάμε σε οριζόντιες περικοπές, πράγμα που αποκλείεται ολοκληρωτικά".

Η ίδια υποστήριξε ότι η τρόικα δεν διαφωνεί με την πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ για τα επιδόματα ανεργίας, τονίζοντας ότι δεν έχει τελειώσει η συζήτηση. "Η τρόικα προσπαθεί να καταλάβει γιατί χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα και από πού θα τα βρούμε".

Σχετικά με την είσοδο εισοδηματικών κριτηρίων και στα πολυτεκνικά επιδόματα, αν και παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά περιθώρια εξορθολογισμού".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Γιώργος Τζαβέλλας έγραψε: (πριν 8 έτη)
Είμαι συνταξιούχος τού ΕΤΑΤ(Τομέας Εμπορικής).Αφού επί μία 35ετία πλήρωνα εισφορές μεγαλύτερες στό επικουρικό μου ταμείο(ΤΕΑΠΕΤΕ μέχρι τό 2006 καί ΕΤΑΤ εκ τών υστέρων):
 Με τη διάλυση του ΤΕΑΠΕΤΕ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης της Ν.Δ – 3371/05 και 3455/06- τα ασφαλιστικά μας ταμεία απώλεσαν 350 εκ.ευρώ.
 Η CA δίνει τη χαριστική βολή στα ταμεία μας, υλοποιώντας μια εκτεταμένη «εθελούσια έξοδο» 3000 περίπου εργαζομένων από το 2007 έως το 2011, ενώ στη Δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Εμπορικής προβλεπόταν «εθελούσια έξοδος» 500 ατόμων μόνο. Άλλα 300 εκ.ευρώ εκτιμάται η επιβάρυνση των ταμείων μας, αφού η CA αρνείται να καταβάλει τις εισφορές που χάνονται, σύμφωνα με το νόμο 3371/05.
 Με τις παραπάνω πολιτικές το ΕΤΑΤ θα περιέλθει σε δυσκολία καταβολής των συντάξεων πιθανόν και νωρίτερα από το 2015, παρόλο που με βάση την οικονομική μελέτη που είχε γίνει, θα μπορούσε να δίνει σύνταξη μέχρι και στον τελευταίο ασφαλισμένο.
 Ο χορός του ξηλώματος που άρχισε με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., συνεχίστηκε με την πολιτική της CA και κλείνει σήμερα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα έρθει το 2011, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο με νέα αναλογιστική μελέτη να «αναπροσαρμόσει» τις συντάξεις που δίνει το ΕΤΑΤ – και «Κύριος οίδε» αν θα το διατηρήσει.
Μετά από τά πιό πάνω αλλά καί άλλα παρόμοια μήπως η κοινωνική έκρηξη είναι πολύ κοντά? Μήπως οι μεσσίες(:όπως αυτοπαρουσιάστηκαν) πού ψηφίσαμε (όπως εγώ-δέν διστάζω νά ομολογήσω-) τελικά δέν είναι μεσσίες? Μήπως δέν ενημερώνουν σωστά επί τού πρακτέου τήν τρόικα μέ αποτέλεσμα τό αναπόφευκτο τής έκρηξης?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

....