Ηλεκτρονική Έκδοση

Υποψήφια για το ΔΝΤ η Λαγκάρντ

Δήλωσε αντίθετη στην αναδιάρθρωση χρέους

Τελευταία ενημέρωση:

Την υποψηφιότητα της για τη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση χρέους ευρωπαϊκών χωρών.

"Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και τον πρωθυπουργό (Φρανσουά Φιγιόν), οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σ' αυτό το διάβημα", δήλωσε η Λαγκάρντ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της και πρόσθεσε ότι θέλει να συγκεντρώσει "την ευρύτερη συναίνεση".

"Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας", δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο. Διετέλεσε για μικρό διάστημα υπουργός Γεωργίας και Αλιείας και υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και το 2007 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κι έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομίας σε χώρα της ομάδας των 8 (G8).

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν, ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, απάντησε:

«Σας απαντώ με βάση τις σημερινές συνθήκες και με βάση όλα τα δοδομένα που διαθέτουμε για το σύνολο των οικονομιών τις οποίες σκέπτεσθε: Είμαι αντίθετη».

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συνείδησή της είναι καθαρή σχετικά με την πιθανή δικαστική έρευνα για την εμπλοκή της σε μια υπόθεση μεταξύ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, φίλο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, για την πώληση του ομίλου Adidas το 1993-1994. Η πώληση είχε υποτιμηθεί σε βάρος του επιχειρηματία και η Λαγκάρντ κατηγορήθηκε για "κατάχρηση εξουσίας". Η ίδια δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι ενήργησε προς όφελος του κράτους και στο πλαίσιο του νόμου. Γαλλικό δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ, στα μέσα Ιουνίου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε επίσης, ότι δεν θα εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την εκλογή της. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν απέφυγε σήμερα να σχολιάσει ποιός θα διαδεχθεί τη Λαγκάρντ στο υπουργείο.

Την πλήρη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Λαγκάρντ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποκάλεσε τη Λαγκάρντ "εξέχουσα προσωπικότητα με μεγάλη εμπειρία", έναν χαρακτηρισμό που βρήκε σύμφωνες και τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Σουηδία μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην υποψηφιότητα της Λαγκάρντ λέγοντας ότι διαθέτει μεγάλες ικανότητες "τις οποίες απέκτησε κατέχοντας επί χρόνια υψηλόβαθμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, στην πολιτική και στην κυβέρνηση της χώρας της". Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι η Λαγκάρντ θα ήταν σε θέση να ελέγξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο "το θέμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό," δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει εμπλακεί στα προγράμματα δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, οι εκπρόσωποι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέντε αναδυόμενων οικονομιών στον κόσμο, δήλωσαν επίσημα ότι ήρθε η στιγμή να καταργηθεί η παράδοση σύμφωνα με την οποία ο διοικητής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. "Για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τέλος, όπως και μία αρχή" δήλωσαν με ανακοινωθέν τους οι χώρες-μέλη της BRIC.

Οι αρμόδιοι επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία, επέκριναν  τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμμένουν στην άποψη πως ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

Οι ονομαζόμενες χώρες της BRIC ζήτησαν έτσι "να εγκαταλειφθεί η απαρχαιωμένη άγραφη συνήθεια με βάση την οποία αξιώνεται να προέρχεται απαραιτήτως από την Ευρώπη ο γενικός επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Κριστίν Λαγκάρντ

....