Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν υποχωρεί στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής του ο ΟΠΕΚ

Πιθανή νέα αύξηση στη τιμή του μαύρου χρυσού

Οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαϊκών και Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) που συναντιούνται την προσεχή εβδομάδα στην Βιέννη για να καθορίσουν την πολιτική παραγωγής και τιμών στο πετρέλαιο, πιθανότατα θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής τους μην ενδίδοντας στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκεί η τιμή των 100 δολ./βαρέλι στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις 27 (σε σύνολο 30) αναλυτών που αναφέρει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

Το πετρέλαιο Μπρέντ εκτινάχθηκε 22% φέτος καθώς η πολεμική σύγκρουση στη Λιβύη διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία συμβουλεύει τις χώρες εισαγωγείς του ΟΟΣΑ, δήλωσε στις 19 Μαίου πως υπάρχει 'επείγουσα ανάγκη' για περισσότερο πετρέλαιο.

Ωστόσο, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Ali Al-Naimi δήλωσε στις 17 Απριλίου πως "η παγκόσμια αγορά έχει υπερπροσφορά πετρελαίου, ενώ οι αβεβαιότητες της ανάπτυξης στη Δύση υποσκάπτουν την ανάγκη πρόσθετης προσφοράς αργού".

"Αυτή θα είναι μία από τις πιο σημαντικές συσκέψεις του ΟΠΕΚ της τελευταίας δεκαετίας" δήλωσε ο Johannes Benigni, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταρείας JBC Energy GmbH με έδρα την Βιέννη, ο οποίος εκτιμά πως ο ΟΠΕΚ παγκοσμίως δεν πρόκειται να αυξήσει την ποσόστωση στην παραγωγή του κατά 2 εκατομ. βαρέλια όπως ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη."Η ευκολότερη επιλογή είναι η απόπειρα καθησύχασης των αγορών με μία δήλωση πως δεν είναι απαραίτητη η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, πρόκειται για μία επικίνδυνη στρατηγική που μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της τιμής του αργού στα 150 δολ.".

Η οικονομική ανάπτυξη είναι ουσιαστικά στάσιμη στις ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χρήστης πετρελαίου και όπου οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες τιμές καυσίμων της τελευταίας τριετίας ενώ η ανεργία διατηρείται στο 9%. Συγχρόνως, οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία σφίγγουν την νομισματική τους πολιτική καθώς τα ενεργειακά κόστη πριμοδοτούν τον πληθωρισμό. Στις συνθήκες αυτές τράπεζες όπως οι Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley προβλέπουν πως το ράλι τιμών στο πετρέλαιο έχει κι' άλλο δρόμο να διανύσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια

....