Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΕΣ

120.000 υποθέσεις στο «περίμενε»

Περισσότερες από 120.000 είναι οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη).

Η πλειονότητά τους λιμνάζει από το 2004-2005, καθώς ο φόρτος εργασίας των δικαστών και ο ανορθολογικός τρόπος οργάνωσης της διοίκησης δεν επέτρεψαν τη γρήγορη δικαστική εκκαθάρισή τους.

Με τις πρόσφατες αλλαγές στη διοικητική δικονομία, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το τοπίο. Ομως μια αστοχία, η αναδρομική αύξηση των παραβόλων και στις εκκρεμείς υποθέσεις, πάγωσε τη διαδικασία επιτάχυνσης. Το θέμα έφτασε έως το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία που εξαιρεί τις εκκρεμείς υποθέσεις από το σημαντικά αυξημένο δικαστικό παράβολο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται έτσι να προσδιορισθούν στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας (για δίκη σε ένα μόνο βαθμό), περίπου 7.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με αντικείμενο διαφοράς άνω των 150.000 ευρώ (συνολικά περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ κατά προσέγγιση). Επίσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά αναμένεται να εκδικασθούν ώς το τέλος του έτους άλλες περίπου 2.000 παρόμοιες υποθέσεις (1 δισ. ευρώ συνολικά). Υπολογίζεται ότι στα τρία μεγάλα διοικητικά δικαστήρια της χώρας οι «μεγάλες» υποθέσεις ανέρχονται σε περίπου 10.000-12.000, με το συνολικό αντικείμενο διαφοράς να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ!

Ομως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι όλα αυτά τα χρήματα θα εισπραχθούν τελικά από το Δημόσιο, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί η έκβαση των δικών. Παράλληλα η εκδίκαση των υπόλοιπων περίπου 110.000 εκκρεμών υποθέσεων, με αντικείμενο διαφοράς κάτω των 150.000 ευρώ και συνολική αξία επίσης δεκάδων δισ. ευρώ, θα συνεχίσει να είναι χρονοβόρα.

Με βάση την εφαρμογή του νέου νόμου πάντως για τις διοικητικές δίκες, που περιορίζει τη χορήγηση αναστολών, από τις αρχές του χρόνου φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά 30-40% οι κατασχέσεις του Δημοσίου κατά οφειλετών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες

....