Έντυπη Έκδοση

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Στα χαρτιά μένει ο ηλεκτρονικός έλεγχος

Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν να αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Δεν αρκεί όμως να ανεβάζεις τα τεκμαρτά εισοδήματα. Πρέπει να διαθέτεις και τον απαραίτητο μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος πλέον δεν μπορεί παρά να είναι ηλεκτρονικός. Ηδη από πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών διεύρυνε τα τεκμήρια και σε λίγες εβδομάδες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, θα κληθεί να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Και τίθεται τώρα το ερώτημα: Υπάρχει ο μηχανισμός για να εντοπιστούν άμεσα όσοι δήλωσαν ψεύτικα στοιχεία στην εφορία ή όσοι επιχείρησαν να διαφύγουν επικαλούμενοι εισοδήματα παρελθόντων ετών;

Η συνταγή που έχουν ακολουθήσει οι λογιστές για να βοηθήσουν τους ευκατάστατους πελάτες τους είναι γνωστή. Αν τα περιουσιακά στοιχεία βγάζουν υψηλότερο θεωρητικό εισόδημα από το πραγματικό, καλύπτουν τη διαφορά επικαλούμενοι τα εισοδήματα προηγούμενων ετών του φορολογούμενου. Το αν μπορεί ο συγκεκριμένος φορολογούμενος να επικαλεστεί την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, είναι ζήτημα που πρέπει να ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Και πώς γίνονται στην πράξη αυτοί οι έλεγχοι; Χειρόγραφα, είναι η απάντηση που δίνουν έμπειροι λογιστές.

Αν ζητηθεί από τον ελεγκτή να «τσεκάρει» μια φορολογική δήλωση, πρέπει να ανατρέξει στο αρχείο της εφορίας, να βγάλει από τα συρτάρια τις δηλώσεις προηγούμενων ετών και να υπολογίσει αν ο «κουμπαράς» του φορολογούμενου είναι γεμάτος ή όχι. Κι όχι μόνον αυτό. Αν ο φορολογούμενος παραλείψει να δηλώσει ένα τεκμήριο (π.χ. την πισίνα, το ιδιωτικό σχολείο ή ένα δάνειο), η εφορία δεν έχει τη δυνατότητα να το εντοπίσει άμεσα. Υποτίθεται ότι μετά την ψήφιση του περυσινού φορολογικού νόμου, ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. ιδιωτικά σχολεία, τράπεζες κ.λπ.) θα υποχρεώνονταν να στείλουν ηλεκτρονικά τα σχετικά στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν έχει προχωρήσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες

....