Έντυπη Έκδοση

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Η «ατμομηχανή» βρίσκεται στο απυρόβλητο της εφορίας

Το επιχείρημα «κάτω τα χέρια από την οικοδομή, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» δούλεψε για αρκετά χρόνια και κράτησε τους επαγγελματίες του χώρου στο φορολογικό απυρόβλητο.

Εν γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογικοί έλεγχοι στον χώρο της οικοδομής είναι ουσιαστικά αδύνατοι. Οποιος κατασκευάζει μια πολυκατοικία (ή και μια μονοκατοικία) είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει στην εφορία αναλυτική κατάσταση με τα τιμολόγια που εξέδωσε προκειμένου (τελικώς) να κατορθώσει να ηλεκτροδοτήσει την οικοδομή του. Θεωρητικά, το σύστημα δείχνει αποδοτικό.

Στην πράξη όμως, κανένας υπουργός καμίας κυβέρνησης δεν μπόρεσε να κάνει το αυτονόητο: Να υποχρεώσει τους κατασκευαστές να προσκομίζουν τιμολόγια που να έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Η διαδικασία ουσιαστικά γίνεται με τεκμαρτό τρόπο. Η αξία των τιμολογίων που πρέπει να προσκομίσει ο κατασκευαστής, υπολογίζεται με βάση μια μαθηματική φόρμουλα (το περίφημο ΕΚΚΟ) η οποία καθορίζεται διοικητικά. Αγνωστο γιατί, η φόρμουλα αυτή επί δεκαετίες βγάζει κόστος που δεν υπερβαίνει τα 100-200 ευρώ ανά τ.μ. Οταν ακόμη και εν μέσω κρίσης, το κατασκευαστικό κόστος φτάνει στα 1.000-1.200 ευρώ, πώς δικαιολογείται αυτή η διαφορά;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ακίνητα & κτηματαγορά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Για το ίδιο θέμα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες

....