Έντυπη Έκδοση

Καθημερινές ιστορίες φοροαποφυγής

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την εφορία

Δύο μικρομεσαίοι βγάζουν τα προς το ζην πουλώντας τυρόπιτες σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Ουσιαστικά, κάνουν την ίδια δουλειά. Απλώς ο πρώτος λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση και ο δεύτερος ως προσωπική επιχείρηση (ομόρρυθμη εταιρεία). Και οι δύο συλλαμβάνονται με διαφορά ολίγων ημερών να μην εκδίδουν απόδειξη. Ο ιδιοκτήτης της ατομικής επιχείρησης θα πληρώσει ένα αυτοτελές πρόστιμο αλλά θα χάσει και το αφορολόγητο που προβλέπει η φορολογική κλίμακα (12.000 ευρώ), γεγονός που ισοδυναμεί με πρόσθετη επιβάρυνση 1.200 ευρώ. Ο δεύτερος επιχειρηματίας (αυτός με την προσωπική επιχείρηση) δεν θα έχει τέτοιο πρόβλημα. Θα πληρώσει το αυτοτελές πρόστιμο και θα ξεμπερδέψει.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς είναι το ίδιο το φορολογικό σύστημα γεννάει πολλές φορές τις αδικίες και την προδιάθεση για φοροδιαφυγή. Και δεν είναι το μόνο. Τα παράθυρα που αφήνει η νομοθεσία είναι πολλά και τεράστια:

**Ο Α.Β. αγόρασε σπίτι με δάνειο. Οι τόκοι δεν εκπίπτουν από πουθενά. Κι όταν κλήθηκε να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του με γονική παροχή, πλήρωσε και ένα σωρό χρήματα σε φόρο. Ο Β.Γ. ήταν πιο έξυπνος. Αγόρασε το ακίνητο μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού. Εκτός του ότι κράτησε την ανωνυμία του (η νομοθεσία τού επιτρέπει να κρυφτεί πίσω από μια κυπριακή εταιρεία, η οποία με τη σειρά της θα ανήκει σε μια υπεράκτια) κατόρθωσε να εκπέσει τους τόκους του δανείου από τα έσοδα της επιχείρησης. Κι όταν ήρθε η ώρα να αλλάξει χέρια το ακίνητο και να περάσει στο παιδί του, απλώς άλλαξαν χέρια οι μετοχές με ελάχιστο κόστος.

**Ο Γ.Δ. είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και εκδίδει μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για να φορολογηθεί. Εχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, όπως κάθε μισθωτός και κάθε συνταξιούχος. Μπορεί όμως να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά του το leasing του αυτοκινήτου του, τη βενζίνη του, ακόμη και ένα μέρος από τον λογαριασμό του κινητού του τηλεφώνου. Ο Δ.Ε. είναι μισθωτός και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Δεν μπορεί να μειώσει τον φόρο του με βάση τις δαπάνες και παρ' όλα αυτά έχει το ίδιο αφορολόγητο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες

....