Έντυπη Έκδοση

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Το επικερδές παιχνίδι με τις αντικειμενικές

Το ραντεβού σε μεγάλο συμβολαιογραφικό γραφείο των Αθηνών είχε οριστεί από ημέρες.

Ο αγοραστής, πρόσωπο που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα προ μηνών, επρόκειτο να αγοράσει μονοκατοικία στην Πεντέλη έναντι περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο συμβόλαιο θα αναγραφόταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου: μόλις 700.000 ευρώ. Αυτή η πρακτική είναι παράνομη, αλλά το...σύστημα έχει βρει τρόπους να υπερβαίνει τον νόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αγοραστής κατέβαλε το τίμημα που αναγραφόταν στο συμβόλαιο με τραπεζική επιταγή και τα υπόλοιπα -δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ-σε μετρητά. Αυτόπτες μάρτυρες θυμούνται ότι για να πέσουν οι υπογραφές, η τράπεζα υποχρεώθηκε να οργανώσει κανονική χρηματαποστολή προκειμένου να καταβάλει τα χρήματα στον πωλητή.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα φοροαποφυγής που γίνεται με την ανοχή του κράτους. Τι έχασε το Δημόσιο από τη συγκεκριμένη συναλλαγή;

* Τουλάχιστον 185.000 ευρώ από τον φόρο μεταβίβασης.

* Τη δυνατότητα να ελέγξει τον αγοραστή για το «πόθεν έσχες».

* Μερικές χιλιάδες ευρώ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Κι όλα αυτά γιατί; Διότι τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έχουν συμφωνήσει ότι το να πλησιάσουν οι αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές, θα ήταν καταστροφή για την κτηματαγορά. Λες και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές για να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον για την κτηματαγορά. Κι όμως, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προτιμούν να κάνουν ένα ολόκληρο σύστημα συνένοχο στην παρανομία παρά να κλείσουν ένα από τα μεγαλύτερα παράθυρα φοροδιαφυγής. Ποιοι καθίστανται παράνομοι;

* Ο αγοραστής, διότι αποφεύγει να πληρώσει φόρο μεταβίβασης αλλά και το «πόθεν έσχες».

* Ο συμβολαιογράφος, διότι πιστοποιεί μια συναλλαγή η οποία χρηματοδοτείται κάτω από το τραπέζι.

* Η τράπεζα, διότι έχει εφεύρει το σύστημα των «επισκευαστικών δανείων» για να χρηματοδοτεί τις αγοραπωλησίες ακινήτων με «μαύρα». Εχουν καταγραφεί εντυπωσιακά περιστατικά τα τελευταία χρόνια: χορηγούνται επισκευαστικά δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ακόμη και για αγορά νεόδμητων ακινήτων.

Ο κατασκευαστής-πωλητής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει βγει πολλαπλά ωφελημένος από τη διαφορά αντικειμενικών-πραγματικών αξιών. Καταρχήν διότι αποφεύγει τον φόρο εισοδήματος (ο οποίος υπολογίζεται με βάση την αξία πώλησης του ακινήτου). Και κατά δεύτερον, διότι μειώνοντας -στα χαρτιά- το τίμημα της πώλησης, μπορεί να επιτύχει σημαντικές επιστροφές ΦΠΑ από τότε που ο φόρος προστιθέμενης αξίας επεκτάθηκε και στην οικοδομή.

Το σκηνικό της παρανομίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη. Η κυβέρνηση ύστερα από παραίνεση της αντιπολίτευσης αποφάσισε να παγώσει τις αντικειμενικές αξίες μέχρι και το 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ακίνητα & κτηματαγορά
Για το ίδιο θέμα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες

....