Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

«Μην αφήνετε τους ελεγκτές χωρίς όπλα»

Η ποιοτική αναβάθμιση των ελεγκτικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση της φοροαποφυγής, έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Εάν προσπαθήσω να ανατρέξω σε σοβαρό σεμινάριο επιμόρφωσης ελεγκτών, πρέπει να πάω πολύ πίσω χρονικά, την περίοδο του 1985 ή 1986. Οι ελεγκτές μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, άρχισαν να μειώνονται δραματικά. Οι «ελεγκταράδες» που υπήρχαν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, εξαφανίσθηκαν. Σήμερα έχουν μείνει λίγοι, πολύ λίγοι.

Η λαθεμένη θεωρία ότι στο υπουργείο των Οικονομικών πρέπει να μεταφερθούν με μετατάξεις, όσοι δεν χωρούν αλλού, ήταν καταστρεπτική. Ολα τα πιο πάνω, συν οι κομματικές τοποθετήσεις, δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση. Και το χειρότερο από όλα αυτά, σαν το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε και η εδώ και δύο χρόνια τελεία απαξίωση του μηχανισμού αυτού.

Επιπλέον ο τρόπος διεξαγωγής των ελέγχων και ο χρόνος διάρκειας, έχουν επίσης λειτουργήσει αρνητικά. Η θεωρία ότι «δεν βαριέσαι ας πάει στα φορολογικά δικαστήρια, εάν δεν δεχθεί αυτά που αυθαίρετα προτείνει ο έλεγχος», δεν είναι λύση. Και βέβαια ο φορολογούμενος προτιμά τα δικαστήρια που θα δώσουν λύση μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα σύμφωνα με τις στατιστικές, υπέρ του φορολογούμενου, μιας και οι εκθέσεις πάσχουν διότι «μπάζουν» από παντού.

Και δυστυχώς, η θεωρία αυτή είχε επικρατήσει σε μεγάλο ποσοστό. Δεν είναι δυνατόν ο ελεγκτής για ασήμαντες και τυπικές παραλείψεις, τις οποίες είχε επισημάνει και προηγούμενος φορολογικός έλεγχος και τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ότι δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα, να καθυστερεί τον έλεγχο, στέλνοντας την υπόθεση στις επιτροπές.

Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά σημεία του ελέγχου για τα οποία δεν ευθύνεται ο ελεγκτής. Δυστυχώς, ο ελεγκτής δεν είναι εφοδιασμένος για να μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο. Ο έλεγχος δεν είναι προσδιορισμός «λογιστικών διαφορών». Ελεγχος είναι η ουσία και η ανακάλυψη φοροδιαφυγής. Ελεγκτής χωρίς εργαλεία, είναι στρατιώτης στον πόλεμο χωρίς όπλα. Και εδώ την ευθύνη την έχει το κράτος. Δεν είναι δυνατόν από το 2004 να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ELENXIS. Δεν είναι δυνατόν διατάξεις του νόμου 3842/2010, από τον Απρίλιο του 2010, να μην έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ώστε το σύστημα αυτό να έχει αρχίσει να λαμβάνει πληροφορίες. Ανικανότητα ή ηθελημένη αδιαφορία; Δεν είναι δυνατόν σημαντική διάταξη του νόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής να τιμωρείται απλά και μόνο με ένα γενικό πρόστιμο 900 ή 1.200 ευρώ για παραβάσεις μιας διαχειριστικής περιόδου ενός έτους. Φορολογικός έλεγχος δεν είναι η ευκαιρία εφαρμογής των «δικών μου απόψεων», αλλά απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.

Είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας Σώματος Φορολογικών Ελεγκτών, στο οποίο θα προΐσταται ειδικός γραμματέας, όχι πολιτικό πρόσωπο αλλά τεχνοκράτης, πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στους αρμόδιους για τα έσοδα υπουργό και υφυπουργό.

Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία θα συμβάλλουν στην απλοποίηση των υφισταμένων διαδικασιών, τη δικαιοσύνη και θα διασφαλίζουν τη συνοχή των κοινωνικών δυνάμεων:

1Να μειωθεί ο χρόνος παραγραφής στα τρία έτη.

2Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός να διενεργείται μόνο στις περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος.

3Καθορισμός ειδικού προαιρετικού, αντικειμενικού και αδιάβλητου τρόπου αυτοελέγχου των μικρών επιχειρήσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Θα διενεργείται από την επιχείρηση με υποχρεωτική υπογραφή των υποβαλλομένων εντύπων από αδειούχο λογιστή-φοροτεχνικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες

....