Ηλεκτρονική Έκδοση

Ειδικό τέλος θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες • Ακριβαίνει το πετρέλαιο θέρμανσης

Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο

Εξαιρούνται νέοι έως 30 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 με εισόδημα έως 12.000 και άτομα με αναπηρία

Τελευταία ενημέρωση:

Μείωση του αφορολόγητου ορίου, επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 και την κάλυψη της «τρύπας», ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, που άνοιξαν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών ήταν εξαιρετικά φειδωλές, όσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών.

Το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, πλην των νέων έως 30 ετών, των συνταξιούχων άνω των 65 ετών που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και των ατόμων με αναπηρία. Τα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται μετά το πέμπτο έτος άσκησης επαγγέλματος να πληρώνουν ετήσιο τέλος επιτηδευματία, το οποίο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ.

Το ύψος της εισφοράς "αλληλεγγύης" θα ανέρχεται σε 1% του εισοδήματος για όσους κερδίζουν από 12.000-20.000 ευρώ, 2% για τα εισοδήματα από 20.000-50.000 ευρώ, 3% για τα εισοδήματα από 50.000-100.000 ευρώ και 4% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και οι διοικητές οργανισμών θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά ίση με το 5% του εισοδήματός τους. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλος πρόκειται για μία κίνηση που δεν θα έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αποτελεί ηθηκή υποχρέωση της πολιτείας.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Θα ανέρχεται πλέον σε 60 ευρώ για κάθε χιλιόλιτρο.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμό για την επιστροφή της διαφοράς στους οικονομικά ασθενέστερους και στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος έως το τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, το ατομικό αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια για ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους πιστωτές επιλογές. Πρόσθεσε, ομως, ότι δεν πρέπει να αγνοείται ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά και η συγκυρία, δεδομένου ότι επείγει η έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Προανήγγειλε την άμεση έναρξη, "ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα" του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, αλλά και ξένων εμπειρογνωμώνων.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μοναδικά μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο, παρά μόνον εκείνα για τα οποία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη σύσταση ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θα πρόκείται για ανώνυνυμη εταιρεία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με πενταμέλες διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη Βουλή. Θα τίθεται υπό τον έλεγχο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του ελεγκτικού συνεδρίου. Προβλέπονται δύο θέσεις παρατηρητών, από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την Κομισιόν.

Η διαδικασία

Ο Ευαγ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ συμφώνησαν στην ανάγκη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου. Ο εφαρμοστικος νόμος θα δωθεί αύριο στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης.

Μόνιμο το «τέλος επιτηδεύματος»

Ήρθε για να μείνει το «τέλος επιτηδεύματος» που θα επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το 5ο έτος της δραστηριοποίησης του, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνέντευξη τύπου.

Σχετικά με την τριπλή επιβάρυνση που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα π.χ. 13.000 ευρώ, (μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος), τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει ένας διαχωρισμός για τα "μπλοκάκια" που είναι στην ουσία μισθωτοί σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς όμως να διευκρινίζει το πως θα γίνει αυτό.

Η μείωση του αφορολόγητου πρόσθεσε πως θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2011, δηλαδή θα επηρεάσει αμέσως τα εισοδήματα των μισθωτών, μέσω της παρακράτησης φόρου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

23 σχόλια

21 Ο/Η κωστας έγραψε: (πριν 8 έτη)
Εκτος απο τελος επιτηδευματος εχω σκεφτει οτι οι σταλινικοι κρατικιστες φωστηρες μπορουν να επιβαλουν και τελος υπαρξης - αναπνοης γιατι ζουμε σε ενα απιθανο κρατος με ενα παραγωγικο δημοσιο τομεα....,γιατι δεν μειωνουν τις δαπανες του δημοσιου τομεα και τους μισθους και τον αριθμο των βουλευτων; Σαν δεν ντρεπονται . Αλλα δεν πειραζει με ενα ψεμα και μια τραγωδια γεννηθηκε η δημοκρατια μας ,μενει να δουμε πως θα τελειωσει...
22 Ο/Η Avonidas έγραψε: (πριν 8 έτη)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΗΣ : ΟΙ ΦΟΡΟΙ

(1883, παρακαλώ...)

«Βάλετε φόρους, βάλετε εις την πτωχήν μας ράχη,
ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα
σεις το κρασί και τον καπνό να πίνετε μονάχοι
κι εμείς να σας κοιτάζομε με μάτι σαν γαρίδα

Βαριά φορολογήσετε και το νερό που τρέχει
βάλετε φόρους, βάλετε, η ράχη μας αντέχει.
*
Ο,τι καλό κι αν έχουμε επάνω μας ας μείνει
στα πρόσωπά μας ας χυθεί του μαρασμού το χρώμα
μ’ εμάς το ισοζύγιο του έθνους μας ας γίνει
φορολογήσετε και αυτή τη σάρκα μας ακόμα
του κρέατός μας κόβετε καμιά παχιά λωρίδα
και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την πατρίδα.
*
Ο,τι κι αν τρώγουν οι πτωχοί το έθνος ας τα τρώγει
ό,τι κι αν πίνουν οι πτωχοί το έθνος ας τα πίνει
χορταίνετε σαν Λούκουλοι μ’ εμάς το σκυλολόγι
κι εμείς θα σας γνωρίζουμε γι’ αυτό ευγνωμοσύνη.
Τέτοιοι χωριάτες που ‘μαστε αντέχουμε εις όλα
και ούτε τόσον εύκολα τινάζουμε τα κώλα.
*
Πρέπει να είναι οι πολλοί πτωχοί και πεινασμένοι
και οι ολίγοι πάντοτε να βρίσκονται χορτάτοι
Πρέπει να στέκουν οι πολλοί στα σπίτια των κλεισμένοι
και οι ολίγοι να πηδούν επάνω στο παλάτι
Πρέπει ο κόσμος ο πολύς να δέχεται τα βάρη
κι ο λιγοστός επάνω του κανένα να μην πάρει.
*
Μ’ αυτόν τον νόμον έζησε ο κόσμος και θα ζήσει
τη δύναμή του προσκυνά η κάθε κοινωνία
Δεν ημπορεί καθένας μας βεβαίως να πλουτίσει
γιατί του κόσμου έπειτα χαλά η αρμονία
Φτώχεια και πλούτος – ζήτημα του καθενός αιώνος:
Ιδού το τέλος κι η αρχή του φοβερού αγώνος
*
Λοιπόν κανένας πρόστυχος κεφάλι μη σηκώσει
για τόσα νομοσχέδια μη βγάλει τσιμουδιά
Εις της πατρίδας τον βωμόν το αίμα του ας δώσει
χωρίς ν’ αφήσει στεναγμόν η μαύρη του καρδιά
Κι αν τώρα πάλι έπεσεν επάνω του ο κλήρος
Πρέπει και πάλι να φανεί γενναίος – μάρτυς – ήρως
23 Ο/Η "λεφτά υπάρχουν"-εκλογές 2009 έγραψε: (πριν 8 έτη)
Dear Agatha,
Too many taxes kill the taxes and therefore kill the economy. These are the words of a really clever Finance Minister, called Zolotas, many years ago. Neither the finance Minister of today nor the previous one are clever enough to save the Greek economy!
They have to go home because their party, PASOK killed the economy during the first 4 years 1981-1985 when the father of the prime minister of today won the elections. Would you employ a thief as your personal guard?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 23

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Μόνιμο το «τέλος επιτηδεύματος»
Η επίδραση των νέων μέτρων στην τσέπη των καταναλωτών
Δημοκρατική Συμμαχία: Φορολογική εμμονή έχει η κυβέρνηση
Ν.Δ.: Φόροι, φόροι, φόροι το Μνημόνιο Βενιζέλου
Η τρόικα διαφωνεί και με τον πρώην και με τον νυν
«Βράζει» και πάλι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ λόγω Μεσοπρόθεσμου

....