Έντυπη Έκδοση

75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς

Οι τιμές στη διεθνή αγορά κυμαίνονται από 2% έως 4% επί του ποσού της συναλλαγής για τις αποκρατικοποιήσεις. Ομως στην Ελλάδα οι προμήθειες έχουν περιοριστεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που παρέχουν συμβουλές αποκρατικοποίησης, το εύρος των ορίων κυμαίνεται από 0,30% έως 1,5%.

Η συμφωνία μάλιστα που έχουν με το Δημόσιο διαχωρίζεται σε δύο σκέλη: α) Προμήθεια που «τρέχει» με το μήνα και διαρκεί όσο διάστημα χρειάζεται ο σύμβουλος για να ολοκληρώσει το έργο του ή μέχρι να γίνει η τελική συναλλαγή πώλησης και β) προμήθεια όταν γίνεται η συναλλαγή της πώλησης. Η μηνιαία προμήθεια αφαιρείται από τη συνολική και ο σύμβουλος εισπράττει τη διαφορά όταν γίνεται η συναλλαγή. Εννοείται ότι εάν δεν γίνει η συναλλαγή, τότε ο σύμβουλος δεν εισπράττει προμήθεια, ούτε όμως επιστρέφει τη μηνιαία αμοιβή.

Το συνολικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι από φιλόδοξο μέχρι ανεφάρμοστο, όπως έχουν πει ειδικοί και μη. Γι' αυτό και το Δημόσιο έφερε μπροστά στο χρόνο τους στόχους που μπορεί να υλοποιηθούν ευκολότερα και έχουν καλύτερη τιμή από άλλους. Ετσι, βασικότερος στόχος του Δημοσίου είναι να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ εντός του 2011. Αρα και οι αμοιβές των συμβούλων γι' αυτό το κομμάτι μόνο θα ανέλθουν στα 75 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αφού θα μοιραστεί σε περίπου 50 συμβούλους.

Οι βασικότερες κινήσεις του προγράμματος αποκρατικοποίησης ώς το τέλος του 2011 αφορούν τα κάτωθι περιουσιακά στοιχεία (από τα οποία και θα συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5 δισ. ευρώ):

**Επέκταση σύμβασης αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

**Επέκταση σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος αθλητικού στοιχηματισμού με τον ΟΠΑΠ.

***Αξιοποίηση του 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης εσόδων (με την πώληση ίσως χαθούν τα «προνόμια» που έχει η κάθε κυβέρνηση στον ΟΠΑΠ, δηλαδή να διορίζει, να χορηγεί και γενικά να χρηματοδοτεί αρεστούς, ενώ με την τιτλοποίηση δεν θα χαθούν αυτά τα προνόμια, καθώς το Δημόσιο θα εκχωρήσει έσοδα και όχι δικαιώματα ιδιοκτησίας).

***Εσοδα από τη χορήγηση αδειών ιντερνετικού στοιχήματος και «κουλοχέρηδων».

***Πώληση ΔΕΠΑ.

Αν το πρόγραμμα αρχίσει να υλοποιείται με τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, τότε μπορεί να «πάρει μπρος η αγορά» και να βελτιωθεί η προοπτική πώλησης σε καλύτερες τιμές και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Για το ίδιο θέμα
Τρελό πάρτι για τους συμβούλους

....