Ηλεκτρονική Έκδοση

Οριστική απόφαση για την αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων θέλει ο Τρισέ

Τα ιταλικά ομόλογα στην έκτακτη σύσκεψη της ΕΚΤ

Τελευταία ενημέρωση:

Οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, το χρέος στις χώρες της ευρωζώνης καθώς και η πιθανότητα να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, είναι τα ζητήματα συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ θα ζητήσει τη λήψη οριστικής απόφασης για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Εάν πράγματι ληφθεί τέτοια απόφαση τότε η ΕΚΤ και οι εθνικές κρατικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ομόλογα αμέσως μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα  το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από τη Ρώμη, η ασυνήθιστη αυτή σύσκεψη θα ξεκινούσε  στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν είναι ξεκάθαρο για το εάν η ΕΚΤ θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Χθες πηγές της ΕΚΤ δήλωναν ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι διαιρεμένο για το εάν πρέπει να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και ακόμη και αυτοί που είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης δηλώναν ότι η Ιταλία θα πρέπει πρώτα να λάβει περισσότερα μέτρα λιτότητας πριν από οποιαδήποτε κίνηση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κάλεσε αυτή την τηλεδιάσκεψη καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη χρήζουν επιτακτικής ανάγκης να συζητηθούν και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γερμανικές αμφιβολίες για τη στήριξη της Ιταλίας από τον EFSF

Εντείνονται οι αμφιβολίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού Der Spiegel.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες «διάσωσής» τους.

Οι ανάγκες της Ιταλίας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το Der Spiegel. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σήμερα στην διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους. Όμως μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν εκκλήσεις να μεγεθυνθεί.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν και κατά πόσον πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.

Σύμφωνα με δύο πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επρόκειτο να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιό της μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναταραχής στις χρηματαγορές και το πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας.

Η ΕΚΤ προκάλεσε κατάπληξη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να αγοράζει ξανά ομόλογα μικρότερων χωρών της ευρωζώνης αλλά όχι της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα σπρεντ των οποίων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Εν τω μεταξύ, Ο Τομ Μάγερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτίμησε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ότι θα καταγραφεί νέα πτώση των χρηματιστηρίων αύριο. "Οι άσχημες ειδήσεις πάντα είναι δυσάρεστες για τις αγορές", επισήμανε. Τόνισε πως δεν προβλέπει ένα διεθνές κραχ, αλλά πρόσθεσε πως "θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες".

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Καθησυχαστική για τις αγορές η S&P's, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση των ΗΠΑ
«Μεγάλο πρόβλημα οι οίκοι αξιολόγησης», υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΚΤ
Κοινό ανακοινωθέν στήριξης Γερμανίας - Γαλλίας προς την Ελλάδα
Έκτακτη σύσκεψη της G7 ανακοίνωσε ο Μπερλουσκόνι
Ιταλικά ομόλογα πρόκειται να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Κεκλεισμένων των θυρών» οι διεθνείς οικονομικές διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους

....