Ηλεκτρονική Έκδοση

Αλλαγές σε ταμειακές μηχανές και τιμοκαταλόγους θα πρέπει να κάνουν εν μια νυκτί χιλιάδες εστιατόρια και καφέ

Τα προϊόντα που ακριβαίνουν από 1η Σεπτεμβρίου

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στους συντελεστές

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που έρχονται από 1η Σεπτέμβρη εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Δείτε παρακάτω ποια προϊόντα και υπηρεσίες ακριβαίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου, πώς θα γίνει ο διαχωρισμός στα ξενοδοχεία που προσφέρουν και διατροφή και ποια αγαθά παραμένουν στο χαμηλό συντελεστή του 13%.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα παρακάτω αγαθά σημαίνει αύξηση της λιανικής τιμής τουλάχιστον κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση και επειδή η 1η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία που βρίσκεται εντός της τουριστικής περιόδου, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλά εστιατόρια, ψησταριές και καφέ, που θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές μηχανές και τιμοκαταλόγους κυριολεκτικά εν μια νυκτί και σε μια περίοδο με υψηλό φόρτο εργασίας.

Για παράδειγμα εστιατόριο το βράδυ της Τετάρτης 31 Αυγούστου, θα πουλάει τα προϊόντα του με 13% ΦΠΑ και μερικά λεπτά αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, θα πρέπει να χρεώνει ΦΠΑ 23%.

Πλέον στον κανονικό συντελεστή του 23%, μετατάσσονται:

• οι χυμοί φρούτων και λαχανικών

• έτοιμα ροφήματα, π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα

• αεριούχο νερό

• αναψυκτικά

• όλα τα προϊόντα που παρέχονται μέσω της εκμετάλλευσης καφενείων, ζαχαροπλαστείων, καφετερίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων κλπ

Υπηρεσίες εστίασης ξενοδοχείων

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που προσφέρουν φαγητό, σε περιπτώσεις διαμονής με πρωϊνό το 8% της τιμής θα τιμολογείται με 23% (αφορά στο πρωϊνό). Αντίστοιχα στη διαμονή με ημιδιατροφή το 20% της τιμής θα κοστολογείται με ΦΠΑ 23%. Με λίγα λόγια η διαμονή με πρωινό ακριβαίνει 0,8% και η διαμονή με ημιδιατροφή 2%.

Προϊόντα και υπηρεσίες που παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή

Παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία (δεν καταναλώνονται επί τόπου)

Παραδόσεις φαγητού από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας (επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνονται επί τόπου)

Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα

Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια κλπ)

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

15 σχόλια

11 Ο/Η Nikos Vasieiou έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φίλε Χρήστο δεν αντιλέγω ότι κλέβουν τα καρτέλ ούτε βέβαια είμαι υπέρ τους.
Για τους ξενοδόχους δεν συμφωνώ επισυμένοντας ότι δεν μιλάω για όλους. Έχει τύχει σε πολλούς δωμάτιο χάλια με ακριβή τιμή και διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται σε ιστοσελίδα τους. Επιπροσθέτως τους περισσότερους υπαλλήλους τους έχουν με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα , ανασφάλιστους, με πολλές ώρες εργασίας και με μικρή αμοιβή.
Επίσης ψάξε πόσο πουλούν τον καφέ και τι κέρδος έχουν. Εμάς σαν καταναλωτές πιστεύω μας εκμεταλεύονται όλοι.
12 Ο/Η Dimitris έγραψε: (πριν 10 έτη)
@ Nikos Vasieiou
Δηλ. με λίγα λόγια, σύμφωνα με αυτά που λες, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ δεν θα έχει καμιά επίπτωση στη ζωή μας και στον τουρισμό και επίσης ευθύνες για την αύξηση των τιμών στον τουρισμό έχουν οι ξενοδόχοι (!!!).
Στη κυβέρνηση καμιά ευθύνη μήπως βλέπεις με τα μέτρα που παίρνει; Ούτε που την αναφέρεις πουθενά... Είναι καλή δηλ. η πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που παίρνει, έτσι; Μήπως βλέπεις να κινούνται και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση επίσης;
13 Ο/Η Nikos Vasieiou έγραψε: (πριν 10 έτη)
@ Dimitris
Δημητράκι και βέβαια θα έχει επίπτωση στην ζωή μας η αύξηση του ΦΠΑ , αυτό που έγραψα εγώ είναι ότι η αύξηση των τιμών δεν πρέπει να είναι 10% αλλά 8.8%.
Τώρα στα άλλα όσον αφορά τους ξενοδόχους δεν σχολιάζεις , για εργασιακό μκεσαίωανα κτλ οπότε υποθέτω ότι συμφωνείς.
Και βέβαια φταίει η κυβέρνηση για πολλά αλλά αυτό που λέω είναι να μην μας εκμεταλαύονται διάφοροι άλλοι πχ ταξί με διπλές κούρσες, επιλογή επιβατών πχ κτελ λιοσίων. να μην μας κλέβουν οι τράπεζες με τα επιτόκια δανείων κτλ.
Βέβαια εσύ ίσως να μην είσαι καταναλωτής αλλά επιχειρηματίας και να σε συμφέρουν κάποια τέτοια πράγματα ή και να φοράς κομματικά γυαλιά και να μην βλέπεις τι συμβαίινει γύρω σου.
Επίσης καλό θα είναι να δεις και τα δύο μου σχόλια κι όχι μόνο το τελυταίο στο οποίο απαντάς.
14 Ο/Η Ζάχος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Νομίζω ότι πριν γράψετε σχόλια σε ένα άρθρο
πρέπει να ξεσκονίσετε την ορθογραφία σας....
Μετά γράψτε ...με όση αγανάκτηση.....
15 Ο/Η oratiara έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι ότι το "επιτραπέζιο νερό" παραμένει στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% ενώ το "μεταλλικό" μεταβαίνει στον υψηλό 23%.
Επιτρέψτε μου να πω ότι στην Ελλάδα λίγοι γνωρίζουν ποια η διαφορά επιτραπέζιου και μεταλλικού νερού.
Ουσιαστικά στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει "επιτραπέζιο". Όλα τα εμφιαλωμένα που ξέρουμε είναι από πηγές και είναι μεταλλικά. Τα επιτραπέζια κοντολογίς είναι ...φιλτραρισμένα νερά βρύσης... Με απλά λόγια δεν πίνονται! Στο εξωτερικό τα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Μια φορά παίρνεις και ...δεν ξαναπαίρνεις. Τέτοια η αθλιότητά τους...
Θέλουν οι τροϊκανοί να αρχίσουν να μας ποτίζουν βρωμόνερα! Παλαιά αυτά τα καραγκιοζιλίκια ο λαός μας τα έλεγε: "Είναι τόσο κάρμιρος αυτός που ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΝΕΡΟ!"... Έτσι και αυτοί...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 15

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα καταναλωτή
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πυρ ομαδόν κατά της αύξησης του ΦΠΑ

....