Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο χείλος της ύφεσης ΗΠΑ και Ε.Ε. σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας

Φωτια στις αγορές με «εμπρηστές» αβεβαιότητα και Morgan Stanley

Τελευταία ενημέρωση:

Η Morgan Stanley 'ψαλίδισε' τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος και το 2012 εξαιτίας της 'ανεπαρκούς' απάντησης της Ευρώπης στην κρίση χρεών και την εξασθένιση της εμπιστοσύνης στην προοπτική της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. H απαισιόδοξη έκθεση άναψε φωτιές στις αγορές, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα.

Η τράπεζα εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι φέτος 3,9% έναντι 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Επίσης, προβλέπει ανάπτυξη 3,8% το 2012 έναντι 4,5% που προέβλεπε πρωτύτερα.

Η κρίση χρεών αναστάτωσε τις χρηματιστηριακές αγορές διαγράφοντας τρισ από τις μετοχικές αξίες, πλήττοντας την εμπιστοσύνη και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη χωρών όπως η Γερμανία. "ΗΠΑ και Ευρώπη είναι επικίνδυνα κοντά στην ύφεση" δηλώνουν αναλυτές της Morgan Stanley.

"Τα πρόσφατα λάθη πολιτικής, ιδιαίτερα η αργή και ανεπαρκής απάντηση της Ευρώπης στην κρίση κρατικών χρεών αλλά και το δράμα της αύξησης του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ, έπληξαν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη".

Για την Κίνα η τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 8,7% το 2012 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 9%. Αντίστοιχα, η Deutsche Bank περιέκοψε τις προβλέψεις της για τη Κίνα φέτος στο 8,9% από 9,1% που ήταν αρχικά.

Για το G10 η Morgan Stanley εκτιμά για φέτος και το 2012 ανάπτυξη 1,5%, όταν οι προηγούμενες προβλέψεις της ήταν 1,9% και 2,4% για 2011 και 2012 αντίστοιχα.

Η τράπεζα θεωρεί πως η αδύναμη ανάπτυξη και οι παραπαίουσες αγορές των περιουσιακών στοιχείων θα αλληλεπιδράσουν η μία στην άλλη και θα επιδεινωθούν από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Πιέσεις στις αγορές και στο δολάριο

Πτωτικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές, εξέλιξη για την οποία εκτιμάται από αναλυτές ότι συνέβαλε και η δημοσιοποίηση της έκθεσης. Ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης βρέθηκε να χάνει έως και το 7% της αξίας του. Απώλειες άνω του 4% είχε ο FTSE του Λονδίνου. Ανάλογη ήταν το απόγευμα και η εικόνα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημαντική ήταν η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το απόγευμα διαπραγματευόταν στο 1,4290 από 1,4439 δολ. το βράδυ της Τετάρτης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4369 δολάριο.

Η απόδοση των δεκαετών έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 2%, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι στρέφονται προς την αγορά ομολόγων, θεωρώντας ότι πρόκειται για πιο ασφαλή επένδυση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κίνα
Για το ίδιο θέμα
Βούλιαξε μαζί με τις διεθνείς αγορές και το Χ.Α.

....