Ηλεκτρονική Έκδοση

Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

«Συμμαχία προθύμων» τραπεζών σπεύδει να σώσει την Proton

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος για την απόφασή τους ν’ ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση της Proton Bank, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Τράπεζα της Ελλάδος. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ΤτΕ τοποθέτησε και δικό της Επίτροπο στην τράπεζα, πέραν του ήδη υπάρχοντος Επιτρόπου του Δημοσίου.

Να θυμίσουμε ότι η Proton Bank ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της. Στα αρχικά πλάνα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν η απορρόφηση της Proton Bank από την Attica Bank. Η σημερινή εξέλιξη δεν αποκλείει την τέλεση του «γάμου» των δύο τραπεζών αλλά, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, είναι προφανές ότι ο χρόνος πίεζε ιδιαίτερα στο να καλυφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στην Proton.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η ίδια η τράπεζα είχε ενημερώσει στα μέσα Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αδυνατεί να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ από αυτά που της είχαν κατατεθεί από τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Η «αδυναμία» αυτή της τράπεζας ήταν και ένας από τους λόγους που δύο διευθυντές του ΓΛΚ είχαν διαφωνήσει με την κατάθεση 160 εκατ. ευρώ στις 15 Ιουλίου. Ο άλλος λόγος ήταν ότι οι συνολικές καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη τράπεζα ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος κατά 92 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε δώσει εντολή τότε να γίνει η κατάθεση. Όταν το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός έσπευσε να καλύψει την παρανομία αυτή με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από το… 1997.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα Πειραιώς
Proton Bank
Alpha Bank
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Εθνική Τράπεζα
Για το ίδιο θέμα
Σεισμός 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank
Σοκ από τη βόμβα για Λαυρεντιάδη
Με κάθε κόστος (;) η διάσωση της Proton
Κρεσέντο κινδυνολογίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
Κάλυψε και τα 70 εκατ. που αδυνατούσαν να επιστρέψουν
«Γάμος» με συνοικέσιο Βενιζέλου

....