Έντυπη Έκδοση

Είσπραξη φόρων ακινήτων μέσω... Εθνικής

ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ, ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010-2011)

ΜΕ ΤΗ... ΧΟΡΗΓΙΑ της Εθνικής Τράπεζας θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών να ξεμπλοκάρει το βαλτωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και να εισπράξει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους φόρους ακινήτων. Με την τραπεζική χορηγία, η κυβέρνηση θέλει:

1Να ξεφύγει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έχει «μπλοκάρει» την ανάθεση της ενημέρωσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στην εταιρεία Unisystems, και

2 Να αποστείλει μέχρι το τέλος του 2011 ή στις αρχές του 2012 εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα για την είσπραξη τριών φόρων: ΕΤΑΚ 2009, Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και για το 2011.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από αρμόδια κυβερνητική πηγή, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει τρία εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει το έργο, την υλοποίηση του οποίου θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί ο... σκόπελος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των στοιχείων των ακινήτων στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπ. Οικονομικών, η αποστολή εκκαθαριστικών για τρεις φόρους θα είναι πλέον δυνατή μέχρι το τέλος του έτους.

Το σχέδιο, εκτός από τη «μεσολάβηση» της Εθνικής Τράπεζας, εμπλέκει και τους συμβολαιογράφους. Προγραμματίζεται οι μεταβιβάσεις ακινήτων να σταματήσουν να γίνονται μέσω εφοριών και η δουλειά να ολοκληρώνεται στα συμβολαιογραφικά γραφεία, που θα παίζουν τον ρόλο του «one stop shop» (σύνταξη συμβολαίων, ενημέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, υποβολή δηλώσεων στην εφορία και πληρωμή του φόρου μέσω τραπεζικού λογαριασμού).

Ηδη για το θέμα προγραμματίζεται συγκρότηση επιτροπής εντός του Σεπτεμβρίου. Για την παροχή της υπηρεσίας οι συμβολαιογράφοι «πιέζουν» παρασκηνιακά ώστε να συγκρατηθούν οι μειώσεις των αμοιβών τους. Οι μειώσεις αυτές προωθούνται κατ' επιταγήν της τρόικας, ενώ σχετική πρόβλεψη έχει συμπεριληφθεί και στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Για τα ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας δεν αναμένεται να υπάρξει ψαλίδισμα στην αμοιβή. Μείωση αναμένεται στις αγοραπωλησίες μεγάλης αξίας, καθώς γι' αυτές η αμοιβή αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη και στο 0,2% από 1% που είναι σήμερα.

Φορολόγηση στα τυφλά

Το πρόβλημα με το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» του υπουργείου Οικονομικών (τον μηχανισμό από τον οποίο εκδίδονται όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή των φόρων κατοχής ακινήτων) έχει αναδείξει η «Οικονομία» της «Κ.Ε.» από τον περασμένο Μάιο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν περάσει στο σύστημα όλες οι μεταβολές που έχουν επέλθει στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές κ.λπ.). Ετσι, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να υπολογίσει τον φόρο για 8,5 εκατ. έλληνες φορολογούμενους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μηχανογραφηθούν περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια μεταβολές που εκτιμάται ότι έχουν γίνει από τις αρχές του 2008 μέχρι και το τέλος του 2010.

Αδυνατώντας να ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά με ίδιους πόρους, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Unisystems συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόδωρου Φέσσα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε την απευθείας ανάθεση του έργου. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε «αίτηση θεραπείας», αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην προοπτική ότι θα λείψει άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα δημόσια ταμεία μέσα στο 2011, προωθήθηκε τελικώς η λύση της χρηματοδότησης του έργου με τη μορφή της χορηγίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Εθνική Τράπεζα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Πόσα, πότε και τι θα πληρώσουν 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι
Απανωτά χτυπήματα στους ιδιοκτήτες
One stop shop για συμβόλαια
Νέος τρόπος υπολογισμού των αμοιβών
Φόρος υπεραξίας, δωρεές και γονικές παροχές στο στόχαστρο

....