Έντυπη Έκδοση

* Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ * ΘΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΟΝ LINE ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Για 19% πάει το ασανσέρ του ΦΠΑ

Τη μείωση του ΦΠΑ κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20% φέρεται να συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.fpa

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19%. Θα συνδυαστεί με έναν πλήρη μηχανισμό απευθείας ελέγχου και καταβολής του φόρου από τις επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών μέσω on line συστήματος.

Οι επιχειρηματίες, με τους οποίους συζητάει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου, φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ένα τέτοιο μηχανογραφικό σύστημα, αρκεί να υποχωρήσει ο ΦΠΑ, προκειμένου να δοθεί μικρή ανάσα στην αγορά και κατ' επέκταση στους καταναλωτές. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η αύξηση της απόδοσης του φόρου, που σήμερα διαφεύγει από το υπουργείο, θα περιορίσει τις όποιες απώλειες περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση του συντελεστή.

«Αν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες βοηθήσουν και έχουμε τις αποδόσεις που πρέπει να έχουμε, τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» δήλωνε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα καταλήγει στους συντελεστές, «αφού συμφωνήσουμε σε απλούς και πρακτικούς τρόπους ασφαλούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».

Η μείωση δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση το χαμηλό συντελεστή 13% και τον μειωμένο 6,5% διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή.

**Στο φορολογικό μέτωπο, μέσα στην εβδομάδα και πριν από τη ΔΕΘ όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναμένεται η ανάρτηση της πρώτης μαύρης λίστας με τους περίπου 10.000 οφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας ή συνολικά κοντά 37 δισ. ευρώ. Ετοιμάζεται δε και αναμόρφωση του ποινολογίου, με μείωση των προστίμων για φορολογικά αδικήματα. **

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Μνημόνιο

....