Ηλεκτρονική Έκδοση

«Μονόδρομος »οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σόιμπλε: Συμφωνήστε με την τρόικα για να πάρετε τη δόση

Μήνυμα στην Ελλάδα να επιδείξει συνέπεια, εφαρμόζοντας το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προειδοποίησε την Αθήνα ότι αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αποστολή της τρόικας δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

"Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων", δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση στη γερμανική Βουλή για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012. Συμπλήρωσε, δε, ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί να ισχύει μόνο σαν "βοήθεια για την αυτοβοήθεια".

Ομολόγησε ότι πρόκειται για πορεία δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους. Τόνισε, ωστόσο, ότι "η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη".

Ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην "φιλική προς την ανάπτυξη πολιτική περιορισμού του χρέους", ενώ τόνισε ότι οι "δομικές μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση". Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει μία στροφή μακριά από τον "στηριζόμενο στα χρέη καπιταλισμό", όπως τον χαρακτήρισε για την πολιτική δανεισμού που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3% ανταποκρινόμενη στο ρόλο της ως "άγκυρα σταθερότητας" και "ατμομηχανή ανάπτυξης" της Ευρώπης. Το υπό συζήτηση γερμανικό σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει δαπάνες ύψους 306 δισ. ευρώ και μείωση του δημόσιου δανεισμού το επόμενο έτος κατά 3 δις στα 27 δισ. ευρώ.

Απόψε, ο κ. Σόιμπλε θα βρεθεί στο Βερολίνο με τους ομολόγους του από τη Φινλανδία, Γιούτα Ουρπιλάινεν και την Ολλανδία, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, επεσήμανε τις μέχρι τώρα οικονομικές επιτυχίες του ευρώ, τον χαμηλότερο πληθωρισμό επί ευρώ σε σχέση με την περίοδο του γερμανικού μάρκου, και τα μεγάλα εξαγωγικά οφέλη που έχει αντλήσει η Γερμανία που είναι περισσότερα από άλλες χώρες-μέλη.

"Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παρά τις παρούσες ανησυχίες θα πρέπει να το συνειδητοποιούμε ξανά και ξανά", υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Μάνος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τα προφανώς πια προκάτ καραγκιοζιλίκια επαναλαμβάνονται εφιαλτικά πλην μονότονα και αναίσχυντα --σαν κάποιο είδος φαρσο-τελετουργίας :
Πριν από κάθε 'δόση' οι 'κούληδες' πρέπει να τρομοκρατούνται για να εκχωρούν, όχι κάποια αυξημένη προσπάθεια, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, ότι έχει απομείνει πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί μια προσπάθεια -- υλικό και ηθικό.
Ξεχνούν όμως ποια ήταν η ιστορική κατάληξη κάθε φαύλου και του μεσαίωνα που συνέλαβε ο κουτοπόνηρος νους του.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Η κυβέρνηση αποφάσισε ό,τι διέταξε η τρόικα

....