Έντυπη Έκδοση

Παραιτήθηκε το γερμανικό γεράκι της ΕΚΤ

Χωρίς τη «γερμανική παρουσία» μένει ο σκληρός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του Γ. Σταρκ.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο της Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι επιθυμεί να παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους πριν από τη λήξη της θητείας του (Μάιος του 2004).

Ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος τοποθετήθηκε στο εξαμελές συμβούλιο της ΕΚΤ το 2006, θεωρούνταν εκφραστής της σκληρής νομισματικής ορθοδοξίας, η οποία τον κατέτασσε στα λεγόμενα «γεράκια». Ηταν υπέρμαχος της προσήλωσης της ΕΚΤ αποκλειστικά στη διατήρηση συνθηκών νομισματικής σταθερότητας μέσω του αυστηρού ελέγχου του πληθωρισμού. Μετά την εκδήλωση της κρίσης είχε αντιταχθεί στα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η ΕΚΤ για να ανακόψει τις πιέσεις. Μάλιστα, είχε αντιταχθεί μέχρι τέλους στην απόφαση της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων των Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΚΤ, ο παραιτηθείς κ. Σταρκ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η παραίτησή του προκάλεσε όργιο φημών και εκτιμήσεων στο Διαδίκτυο, οι οποίες συνδέουν την αποχώρησή του με μία ενδεχόμενη στροφή στην πολιτική της ΕΚΤ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από την παραίτηση του Γερμανού οικονομολόγου την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πιο ριζοσπαστικές πρακτικές, ανάλογες εκείνων που έχει εφαρμόσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση των αγορών, αλλά και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

....