Ηλεκτρονική Έκδοση

Γιούνκερ: Τον Οκτώβριο η απόφαση για την καταβολή της

Σφίγγουν τη θηλιά, με μπαμπούλα την 6η δόση

Στηρίζουν την Ελλάδα, μόνο αν εφαρμοστούν τα χαράτσια

Τελευταία ενημέρωση:

Τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί η καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΚΤ, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έριξαν τους τόνους όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές, απαίτησαν όμως την άμεση εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική πλευρά. Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα νέα χαράτσια εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρών στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που κάλεσε την Ευρώπη να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας".

Ρεν: Μέσα Οκτωβρίου η εκταμίευση

Στα μέσα Οκτωβρίου τοποθέτησε χρονικά την εκταμίευση της 6ης δόσης ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Ολι Ρεν. Όπως τόνισε στόχος είναι να ληφθεί μία απόφαση στις αρχές του Οκτωβρίου για μια εκταμίευση των χρημάτων "στα μέσα Οκτωβρίου".

Ο ίδιος επανέλαβε ότι "το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας", τονίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα η συνολική υλοποίηση των μέτρων λιτότητας.

"Το συμπέρασμα της εξέτασης εξαρτάται πράγματι μόνον από την πολιτική βούληση και ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους και τους άλλους όρους που σχετίζονται με την έκτη δόση", σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία από την Ελλάδα, ο Γιούνκερ προσέθεσε ότι "σημειώθηκε πρόοδος", αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Βενιζέλος: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του eurogroup στην Πολωνία.

"Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του eurogroup, υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους, φέτος και του χρόνου.

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg: "Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις (της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου) και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις".

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν προσέλθει  στη σύσκεψη τόνισε αναφερόμενος και στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι πρέπει να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει η σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές: "Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Αλλαγές της Συνθήκης θα πάρει χρόνο."

Αντίθετα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι ίσως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση,  "Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά, εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, όπως η χρεοκοπία, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο".

"Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μία λύση μέχρι το βράδυ", τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, θεωρώντας ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί το Ελσίνκι, με αντάλλαγμα την χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, τόνισε: "Με μία τέτοια κρίση σε διάφορες χώρες μέλη οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα...η μόνη λύση δεν είναι να πάμε προς τα πίσω, αλλά προς τα εμπρός", τονίζοντας ότι χρειάζονται "περισσότερο καινοτόμες λύσεις".

Γκάιτνερ: Να σταματήσουν οι δηλώσεις περί διάλυσης του ευρώ

Έκκληση στην Ευρώπη να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα "πρέπει να επιλέξει να το κάνει".

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την Αυστριακή ομόλογό του, ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε σήμερα την ευρωζώνη να αυξήσει τους πόρους του ταμείου αρωγής για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και την περαιτέρω στήριξη των τραπεζών τους. Ο πρόεδρος όμως του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε ότι έγινε λόγος να ενισχυθεί το Ταμείο διάσωσης της ΕΕ πέραν των υπαρχόντων 440 δισ.ευρώ (607 δισ.δολ.ΗΠΑ) "δεδομένου ότι παρόμοια διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει με ενα μη-μέλος της ευρωζώνης".

"Μας παρότρυνε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, να σταθεροποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσουμε με κάθε κόστος τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε στον Τύπο η Μαρία Φέκτερ.

"Πάνω σε αυτό, ο συνάδελφός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα είναι εφικτό μόνο με τα χρήματα των φορολογουμένων", πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Γκάιτνερ "δεν έδωσε μια διάλεξη" κατ αυτήν τη χωρίς προηγούμενο συμμετοχή του στις εργασίες του συμβουλίου. "Επρόκειτο για φιλικό διάλογο" και "με θέμα του την οικονομική κρίση, ό,τι έγινε σήμερα στο Βρότσλαβ" στη νοτιο-δυτική Πολωνία. "Θέλουμε ισχυρή, διεθνή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-τρόικας τη Δευτέρα
Βενιζέλος: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα
Μέρκελ: Λάθος τα ευρωομόλογα

....