Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Από το... εξωτερικό έρχεται το νέο χτύπημα

Τουρισμός, εξαγωγές και ξένες επενδύσεις είναι οι τρεις τομείς στους οποίους ήλπιζε η Ελλάδα για να ξεφύγει από την ύφεση, και τους οποίους χτυπά το νέο κύμα κρίσης, που έρχεται από το εξωτερικό αυτή τη φορά.

Αν δεν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των ηγετών της G20 για συντονισμένα επεκτατική πολιτική, τότε οι φόβοι για δίδυμη κρίση έρχονται πιο κοντά, σύμφωνα με οικονομολόγους και κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση. «Η μόνη μας ελπίδα, για να μη βαθύνει η κρίση, ερχόταν από το εξωτερικό, αλλά τώρα υπάρχει κίνδυνος η ύφεση να ανατροφοδοτηθεί», προσθέτουν, καθώς όλες οι χώρες -λόγω υψηλού χρέους- πρέπει να περικόψουν δαπάνες εν μέσω ύφεσης. Δυσκολεύει έτσι και ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη.

Υπό συνθήκες ύφεσης τουλάχιστον 5,5% φέτος, ανεργίας που οδεύει προς το 20% του εργατικού δυναμικού, αρνητικής ρευστότητας και ενός ακόμη πακέτου μέτρων να «φτιάχνεται», περιλαμβάνοντας ακόμη και απολύσεις, η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη ερχόταν από το εξωτερικό. Τους τελευταίους μήνες στήριξη παρείχε στην οικονομία το εξωτερικό ισοζύγιο, με τις εξαγωγές να εκτινάσσονται και με τον τουρισμό να έχει 12% αύξηση στις αφίξεις του 8μήνου και με τα έσοδα στον κλάδο να αναμένονται κατά 10% αυξημένα φέτος. Οι νέες απαισιόδοξες προβλέψεις περί στασιμότητας στην Ε.Ε. αλλάζουν τα δεδομένα.

Εκφράζονται φόβοι για μείωση του τουριστικού ρεύματος αλλά και για ανακοπή των εξαγωγών. Αν οι φόβοι επαληθευτούν, οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλες. Μόνο ο τουριστικός κλάδος, χωρίς τις συναφείς υπηρεσίες, δημιουργεί το 16% του ΑΕΠ και δίνει δουλειά σε περίπου 1 εκατ. εργαζόμενους. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό ήταν η σανίδα σωτηρίας από τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση, αλλά και από την καταιγίδα φόρων, με αποκορύφωμα την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Εκτιμάται ότι μία μείωση κατά 10% στις τουριστικές ροές μπορεί να επιβραδύνει επιπλέον το ΑΕΠ κατά 1%. Δηλαδή, αν δεν είχε ανακάμψει ισόποσα ο τουρισμός, φέτος η ύφεση αντί για 5,5% θα ήταν 6,5%. Αν προστεθεί και η επίπτωση, που θα φέρει πτώση στους κλάδους που στηρίζονται στον τουρισμό (προμηθευτές, είδη δώρων, μίνι μάρκετ στα νησιά κ.λπ.), εκτιμάται ότι το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο.

Στο επενδυτικό πεδίο εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να γίνει πλέον η οργανωμένη κάθοδος ξένων επενδυτών για άμεσες ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε άλλα πεδία. Περιορίζεται επίσης η απόδοση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η πιθανότητα να πωληθούν τα «ασημικά» σε καλύτερες τιμές, για να μειώσουν τουλάχιστον το χρέος.

Οσο για τις εξαγωγές, οι αυξημένες παραγγελίες από το εξωτερικό σε πολλούς μεταποιητικούς κλάδους έδωσαν στις εταιρείες μία παράταση ζωής και διατηρήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας. Επίσης έδωσαν λίγη ρευστότητα σε κλάδους που κινούνταν με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Οικονομική κρίση
Επενδύσεις
Τουρισμός
Για το ίδιο θέμα
Με ελληνική υπογραφή η νέα ύφεση

....