Έντυπη Έκδοση

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η διόρθωση άρχισε το 1999...

Σε νέα ιστορικά χαμηλά (των 325,40 μονάδων για τον FTSE-20!) συνεχίστηκε η... κατάρρευση του Χ.Α., καθώς η αβεβαιότητα για το PSI, η ανησυχία για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών και την αναμενόμενη κοινωνική ένταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Σε σημείο που ήταν αρκετή η υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών από τη Moody's, για να ενταθεί το ξεπούλημα, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε τίτλους άλλων εισηγμένων.

Είναι ενδεικτικό πως παρά το ότι, λ.χ., η μετοχή της Eurobank υποχωρούσε σχεδόν 50% σε διάστημα ενός μηνός στη συνεδρίαση της 23/9 υποχώρησε έως και 13% με αθρόα προσφορά μετοχών. Ανάλογο ξεπούλημα σε Εθνική, ΤΤ, Πειραιώς, Alpha Bank, με ελάχιστες εισηγμένες (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo) να διασώζονται.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης κάποιας ελληνικής τράπεζας, ενώ αναπόφευκτη θεωρούν την είσοδο ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοπιστωτικών ομίλων. Ομως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι μετοχικοί συσχετισμοί πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να διατηρηθούν, καθώς θα υποχρεωθούν να προσφύγουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Αυτό προϋποθέτει πως θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το PSI, τους ελέγχους της Black Rock Solutions, ενώ θα έχουν αποτιμηθεί τα χαρτοφυλάκια και θα μένει να γίνουν οι απαραίτητες «ενέσεις ρευστότητας». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε ξένα χέρια θα καταλήξουν πιθανότατα -εκτός από πλειοψηφικά μερίδια τραπεζών- και πακέτα ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν υψηλές υποχρεώσεις στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Ωστόσο, σε αυτή την συγκυρία η HSBC Global Research σημειώνει πως το Χ.Α. προσεγγίζει ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η υποαπόδοσή του έναντι του γερμανικού μπορεί να αναστραφεί. Σύμφωνα με την ανάλυση της HSBC, ο Γ.Δ. ολοκληρώνει ένα bear market (διορθωτική κίνηση) 90%, που ξεκίνησε από τα ιστορικά υψηλά του 1999...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Για το ίδιο θέμα
Με ελληνική υπογραφή η νέα ύφεση

....