Έντυπη Έκδοση

Οι γκρίζες πτυχές των κινήσεων Λαυρεντιάδη

Στη Δικαιοσύνη κατέληξαν τελικά διάφορες υποθέσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που αφορούν σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης των εταιρειών του ομίλου του αντί των εποπτικών αρχών του Χρηματιστηρίου, δηλαδή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χ.Α. που θα έπρεπε να παρέμβουν εδώ και χρόνια, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό για ορισμένες κρυφές πτυχές της επιχειρηματικής δράσης.

Πολλά στελέχη της αγοράς λένε ότι η αρμόδια για τη σωστή και ίση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν φρόντισε να φωτίσει τις γκρίζες πτυχές διαφόρων κινήσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρουν συναλλαγές επί της μετοχής της ΕΒΙΚ (κατά πληροφορίες, αυτή την περίοδο ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη λόγω εντοπισμού νέων στοιχείων για συναλλαγές, που πραγματοποίησε τραπεζικό στέλεχος μεγάλης ελβετικής τράπεζας με ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία), το ρόλο των υπεράκτιων εταιρειών WED και Ursula Marketing, οι οποίες ανήκαν στον επιχειρηματία. Ομως η σχέση του επιχειρηματία δεν είχε καταγραφεί στα ενημερωτικά δελτία των εταιρειών στις οποίες ήταν μέλος της διοίκησης, όπως υποχρεούτο να κάνει.

Ενα ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο, είναι εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερεύνησε σε βάθος τη συναλλαγή εξαγοράς της εταιρείας Γερολυμάτος από την Alapis, διότι παράλληλα με την εξαγορά ο πωλητής, κ. Γερολυμάτος, εμφανίστηκε την περίοδο της συμφωνίας να κατέχει σημαντικό πακέτο μετοχών της Alapis, χωρίς να γίνει γνωστό ποιοι ήταν οι πωλητές και η τιμή αγοράς των μετοχών.

Πολλοί τότε διερωτήθηκαν εάν η αγορά των μετοχών εκ μέρους του κ. Γερολυμάτου ήταν μέρος της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας του από την Alapis. Το ερώτημα αυτό είχε τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από ουδέτερο παρατηρητή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστάσιο Γαβριηλίδη, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Επίσης, στην αγορά διερωτώνται εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε με τη δημιουργία προσδοκιών από μέλη της διοίκησης της Alapis, οι οποίες απεδείχθησαν ατυχείς. Τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Alapis για να δημιουργήσει επενδυτικό fund στο Λονδίνο, η διοίκηση επανέλαβε με έμφαση την πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ το έτος 2008. Ομως λίγες εβδομάδες αργότερα, η Alapis αντί να παρουσιάσει κέρδη 150 εκατ. ευρώ εμφάνισε μόνο 42,9 εκατ. ευρώ.

Η ατυχής πρόβλεψη διατυπώθηκε από την διοίκηση τον μήνα Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή τον τελευταίο μήνα της οικονομικής χρήσης και αφού είχε ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ της Alapis, η επιτυχία της οποίας βασίστηκε στην ανάπτυξη των κερδών (!). Ομως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακόμα ψάχνει...

Αλλη προς διερεύνηση περίπτωση ήταν οι διάφορες εταιρείες που έκαναν την εμφάνισή τους στα επιχειρηματικά δρώμενα και είχαν στηθεί από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Συμπτωματικώς, κάποιες από τις εταιρείες αυτές αναφέρονται τώρα στο πόρισμα της Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Βρόμικου Χρήματος. Με άλλα λόγια, ο κ. Λαυρεντιάδης παραιτήθηκε από μέλος της διοίκησης της Alapis, αλλά στην πράξη συνέχιζε να έχει εμπορικές συναλλαγές μέσω άλλων εταιρειών, συμφερόντων του, δίχως κάτι τέτοιο να το γνωρίζουν οι επενδυτές.

Τέλος, απορίας άξιο είναι, λένε στην αγορά, το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέχεται συμπεριφορές όπως του βούλγαρου επιχειρηματία Al-Jebouri, πρώην συνεταίρου του Λ. Λαυρεντιάδη στην Alapis και στην εταιρεία Lamda Partners. Ο κ. Jebouri εμφανίστηκε ως επενδυτής και έδωσε συνεντεύξεις σε ελληνικές εφημερίδες, λέγοντας ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της Alapis που αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ομως η αύξηση κεφαλαίου δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Jebouri πούλησε τις μετοχές που είχε στην Alapis πρόσφατα, παραιτούμενος παράλληλα από το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ήταν μέλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Δικαιοσύνη
Για το ίδιο θέμα
Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές;
Νέα τράπεζα στη θέση της Proton

....