Έντυπη Έκδοση

Η QATAR HOLDINGS ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η επένδυση είναι, ουσιαστικά, δανεισμός

Δανειστής και όχι στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία European Goldfields που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η επενδυτική εταιρεία Qatar Holdings, που απέκτησε το 10% της εταιρείας και συμφώνησε το Σάββατο να δανειοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ τη μεγαλύτερη αλλά και πλέον αμφιλεγόμενη επένδυση που προωθείται σήμερα στην Ελλάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει στην ουσία ένα ιδιαίτερα περίπλοκο χρηματοδοτικό σχήμα δανεισμού και απόκτησης μετοχικού ποσοστού στην European Goldfields (ελέγχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός) από το Κατάρ, που εξασφαλίζει σημαντικά χρηματιστηριακά κέρδη στους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας (την Ελλάκτωρ, που ελέγχεται από τους Μπόμπολα-Καλλιτσάντση, καθώς και τον επιχειρηματία Δ. Κούτρα), ενώ παράλληλα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Αράβων μέσω υψηλών επιτοκίων δανεισμού, εγγύησης στοιχείων ενεργητικού θυγατρικών εταιρειών, καθώς και μελλοντικών δικαιωμάτων απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στην καναδική εταιρεία.

Η συμφωνία διακρίνεται σε πέντε ξεχωριστά σκέλη:

1Η Qatar Holdings δίνει δάνειο 600 εκατ. δολαρίων στην European Goldfields, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της για εξόρυξη χρυσού και χαλκού στις θέσεις Σκουριές και Ολυμπιάς Χαλκιδικής. Το επιτόκιο είναι 7% πάνω από το Libor 6μήνου, ενώ το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί σε επτά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2015. Προβλέπεται ότι το δάνειο θα εξασφαλιστεί με στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται και μετοχές όλων των εταιρειών συμμετοχών που ελέγχει.

2Επιπλέον θα εκδοθούν υπέρ του Κατάρ δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών της European Goldfields με τη μορφή των «warrants», τα οποία θα αντιστοιχούν σε συνολικά 40.444.913 νέες μετοχές στην τιμή των 9,08 δολαρίων Καναδά (367 εκατ. δολάρια Καναδά). Τα δικαιώματα αυτά αντιστοιχούν στο 22% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο επειδή πρόκειται για νέες μετοχές, το ποσοστό μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι μικρότερο (15-17%).

3Η εταιρεία European Goldfields θα χορηγήσει δάνειο 150 εκατ. ευρώ στους υφιστάμενους μετόχους της (ήτοι Ελλάκτωρ, Κούτρας, αλλά ενδεχομένως και Qatar Holdings κ.ά.) με τη μορφή των warrants και τους ίδιους όρους ώστε να συμμετάσχουν στην επένδυση. Τα δικαιώματα αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα σε διεθνή χρηματιστήρια.

4Η Qatar Holdings συμφώνησε να αποκτήσει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της European Holdings, αγοράζοντας ποσοστό 7,07% (13 εκατ. μετοχές) από την Aktor Construction, θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ, και 2,83% (5,2 εκατ. μετοχές) από τον επιχειρηματία Δ. Κούτρα.

Το τίμημα της συναλλαγής που θα εισπράξει η Ελλάκτωρ ενέρχεται σε 130 εκατ. δολάρια Καναδά (περίπου 93 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 5 εκατ. δολάρια καναδά (3,6 εκατ. ευρώ) θα λάβει ο Δ. Κούτρας. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, το ποσοστό της Ελλάκτωρ θα μειωθεί από 19,3% σε 12,2%, ενώ του έτερου μεγαλομετόχου από 5,7% σε κάτω από 3%.

5Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η Qatar Holdings θα έχει και δικαίωμα εξαγοράς (option) επιπλέον ποσοστού 5,11% της European Holdings έναντι 121,8 εκατ. δολ. Καναδά ή 87 εκατ. ευρώ (9,373 εκατ. μετοχών στην τιμή των 13 καναδικών δολαρίων).

Με το δάνειο-μαμούθ προς την εδρεύουσα στον Καναδά αλλά ελεγχόμενη από ελληνικά κεφάλαια εταιρεία, οι Αραβες υλοποιούν την πρώτη τους προσπάθεια να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στον τομέα εξόρυξης χρυσού.

**«Η ανωτέρω συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η α' φάση του έργου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holdings στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκατ. δολαρίων και αντίστοιχα με 150 εκατ. δολάρια από τους υφιστάμενους μετόχους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελλάκτωρ. *

Ενθουσιασμένος ο Γιώργος με τον εμίρη, στο Μαξίμου

Ως απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα παρουσίασε ο πρωθυπουργός τη νέα συμφωνία με το Κατάρ για επένδυση στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Χειραψία Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Χαμαντίν Χαλίφα Αλ Θάνι Χειραψία Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Χαμαντίν Χαλίφα Αλ Θάνι Η επένδυση ανακοινώθηκε μάλλον αιφνιδίως, σε συνάντηση που είχε προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ στο μέγαρο Μαξίμου.

Είναι η δεύτερη επενδυτική συμμετοχή της πλούσιας αυτής αραβικής χώρας στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της συμμετοχής της στη συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank κι ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός:

* Είπε ότι «η εμπιστοσύνη που δείχνει το Κατάρ στην ανάκαμψη της Ελλάδας αποτελεί και σηματοδότηση αυτής της εμπιστοσύνης προς τη διεθνή κοινότητα».

* Χαρακτήρισε την Ελλάδα «μια εν δυνάμει πλούσια χώρα, που στο παρελθόν έκανε κακή διαχείριση των πόρων και του πολυτάλαντου, μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της».

* Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα σύντομα θα αρχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς των μεγάλων θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός».

Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμαντίν Χαλίφα Αλ Θάνι, είπε ότι «αισθανόμαστε μεγάλη εμπιστοσύνη όταν συνεργαζόμαστε με τους Ελληνες». Υπενθύμισε ότι και το Κατάρ πέρασε μια δύσκολη περίοδο, αλλά κατάφερε να την ξεπεράσει. Και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν έχει πολιτικές βλέψεις ή κάποια πολιτική ατζέντα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις

....