Έντυπη Έκδοση

Μεγάλοι κερδισμένοι οι βασικοί μέτοχοι

Μετά το πράσινο φως στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που άναψε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Ιούλιος 2011), η European Goldfields φαίνεται πως εξασφαλίζει τώρα και τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσει την επένδυση-μαμούθ εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική με τη βοήθεια των Αράβων.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, θα επενδυθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα για την εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου και χαλκού, ενώ θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία ελέγχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου τής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία στην περιοχή Στρατωνίου της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, (το άλλο 5% το έχει απ' ευθείας η Ελλάκτωρ), ενώ με τη σειρά της ελέγχεται από την Ελλάκτωρ σε ποσοστό 19,3%, τον μεταλλειολόγο και σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός, Δ. Κούτρα, σε ποσοστό 5,8% και σειρά θεσμικών επενδυτών και funds, στα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η BlackRock (13,2%), η Fidelity (13,1%) κ.ά.

Παρ' ότι η εταιρεία δεν παράγει κέρδη αλλά ζημιές (42,8 εκατ. δολάρια το 2010) και έχει έσοδα μόλις 49,855 εκατ. ευρώ, αφού οι δραστηριότητές της είναι περιορισμένες, εντούτοις η μετοχή της στα Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου και TSX (Τορόντο) πραγματοποιεί υψηλές πτήσεις. Η αποτίμησή της φτάνει σήμερα στο 1,5 δισ. δολάρια, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε εκτιναχθεί μέχρι τα 3 δισ. δολάρια εν μέσω μεγάλων προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας από την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, το 2013-2014, θα έχει έσοδα της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως από την αξιοποίηση χρυσού.

Προς το παρόν, κερδισμένοι από την είσοδο του Κατάρ είναι οι βασικοί μέτοχοι της European Goldfields, που ενώ έχουν επενδύσει περί τα 200 εκατ. δολάρια από το 2003-2004, όταν αγόρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της καναδικής TVX Gold, σήμερα αποζημιώνονται αδρά εκχωρώντας μικρά μερίδια της συμμετοχής τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)

....