Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιδρύεται η νέα «καλή» Τράπεζα Proton – Επιβεβαίωση της «Ε»

Με δελτία τύπου και δηλώσεις που απέστειλαν σήμερα Δευτέρα, στις 8 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοινώνουν επίσημα την ίδρυση της νέας «καλής» τράπεζας Proton, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ της «Ε» και της «Κ.Ε.» για τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, το μόνο απόλυτο νούμερο που αναγράφεται στα εν λόγω δελτία τύπου είναι ο αριθμός των λέξεών τους…. Το ΤΧΣ, για παράδειγμα, λέει ότι η ανακοίνωσή του είναι 327 λέξεις αλλά δεν αναφέρει κανένα άλλο αριθμό, δηλαδή ούτε τα 863 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογουμένους η διάσωση της Proton, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «Ε».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με τη δημιουργία της νέας τράπεζας Proton διασφαλίζονται οι καταθέτες της τράπεζας αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτή.

«Η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός στα μέσα Ιουλίου είχε χρηματοδοτήσει την… «κακή» Proton με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου πέραν εκείνων που επιτρεπόταν από το νόμο και μετά ο ίδιος έσπευσε να «νομιμοποιήσει» την ενέργειά του με τροπολογία στη Βουλή. Η ΤτΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση.

Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος και ο κ. Στάθης Παπαγεωργίου (πρώην διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας FBB) αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) Proton Bank.

Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του Σκέλους Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων».

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρεται ότι: «Στη νέα «καλή» τράπεζα Proton, μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας…Η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει όλους τους συναλλασσομένους με την Τράπεζα όπως και τους εργαζομένους».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

11 σχόλια

11 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Του αρεσε η δημοσιογραφια γι αυτο αγορασε τοσα ΜΜΕ
Τωρα δεν χρειαζετε μια επανασταση τυπου Κουβας να τους κυνηγαμε στους δρομους ολους αυτους τους (επιχειρηματιες)?Αυτα τα χταποδια?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 11

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζες
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη
Νέα τράπεζα στη θέση της Proton
Χρήμα από το παράθυρο
863 εκατ. ευρώ από την τσέπη μας στην Proton Bank
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την «εξυγίανση» της Proton Bank
Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Proton Bank

....