Έντυπη Έκδοση

Παπαδημούλης: Τι βρήκε η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος;

Σειρά ερωτημάτων θέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για «εξυγίανση» της Proton Bank .

Οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν βάρος 863 εκατ. ευρώ, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης Οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν βάρος 863 εκατ. ευρώ, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης Διακίνηση μεγάλων ποσών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, υπενθυμίζει επίσης ότι η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος διαπίστωσε ενδείξεις διακίνησης μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας μεγάλων χρηματικών ποσών που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και επικαλείται δημοσίευμα της «Ε» (8/10/2011) που αναφέρει ότι για να διασφαλιστούν οι καταθέτες τής υπό διάλυσιν τράπεζας οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν το βάρος συνολικά 863 εκατ. ευρώ.

Οπως εξηγεί, «σε καιρό δημοσιονομικού εκτροχιασμού και άγριας μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων», το Δημόσιο φαίνεται να αναλαμβάνει να καλύψει:

* Τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Proton Bank και τα οποία θα μεταβιβαστούν στη νέα τράπεζα. Η διαφορά αυτή είναι ύψους 613 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί «από το Σκέλος Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ». Τα στοιχεία του ενεργητικού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ernst & Young, είναι ύψους 2,173 δισ. ευρώ, ενώ αυτή του παθητικού 2,786 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι η διαφορά θα καλυφθεί από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή από το ΤΕΚΕ.

* Τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της νέας τράπεζας, που εκτιμώνται σε 250 εκατ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Και γι' αυτό ρωτά, μεταξύ άλλων:

* Ποια τα ευρήματα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος για την Proton Bank και τον κ. Λαυρεντιάδη;

* Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την κοινωνικοποίηση των ζημιών μιας τράπεζας, σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία βάλλεται παρατεταμένα από νέα φορολογικά μέτρα, ανεργία και μειώσεις μισθών; Γιατί πρέπει ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώσει τα «σπασμένα» μιας τράπεζας;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Διαφθορά
Proton Bank
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη

....