Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΙΣ 700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΛΕΡΤΑΡΕ ΕΝΔΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ • ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ * ΑΝΑΧΩΜΑ ΟΠΑΠ, MIG, ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ.

Βύθισε τις τραπεζικές μετοχές το φάσμα κρατικοποίησης

Οι ανησυχίες περί κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον απόηχο των σεναρίων για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την ένταξη της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βύθισαν χθες τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ομως, τα μεγάλα κέρδη μετοχών όπως του ΟΠΑΠ, της MIG, της Τιτάν, των ΕΛ.ΠΕ. και του Μυτιληναίου έβαλαν φρένο στη μεγάλη πτώση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να προσγειωθεί ομαλά με μικρότερη πτώση προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58%, στις 740,06 μονάδες, με τον συναλλακτικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 48,94 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες απώλειες των τραπεζών έφεραν το Γενικό Δείκτη κάποια στιγμή στις 701 μονάδες, για να ανακάμψει στη συνέχεια.

«Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και κυρίως οι Ελληνες μικροεπενδυτές συνειδητοποιούν ότι η αξία των τραπεζών μπορεί να πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, λόγω των μεγάλων απωλειών που αναμένεται να υποστούν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων», τονίζει ο επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος από τραπεζική χρηματιστηριακή εταιρεία επιβεβαίωσε ότι χθες πωλητές ήταν κυρίως Ελληνες ιδιώτες.

«Πολλοί ανησυχούν μ' όλα αυτά που ακούνε περί κουρέματος των ομολόγων. Δεν νομίζω όμως ότι έχουν καμία σχέση οι ρευστοποιήσεις με την Proton Bank», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Proton Bank έγινε η πρώτη τράπεζα που διασπάστηκε στα δύο, με τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και το μετοχικό κεφάλαιο να καταλήγει στη «μεταβατική τράπεζα» και τις καταθέσεις με τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο ΤΧΣ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,41%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να καταγράφει ζημιές πάνω από 12%.

Μεγάλες απώλειες της τάξης του 18,69% για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να ακολουθεί με 16,84%, στα 0,49 και 0,31 ευρώ αντίστοιχα.

Στο 1,90 έκλεισε η μετοχή της Εθνικής (-12,84%), ενώ στο 1,03 ευρώ με απώλειες 11,97% έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank.

Κόντρα στο ρεύμα πήγε η μετοχή του ΟΠΑΠ που κέρδισε 8,24% (7,09 ευρώ) και 8,8% η MIG, ενώ κέρδη άνω του 4% κατέγραψαν η Τιτάν και τα ΕΛ.ΠΕ.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι η Ιντραλότ και η ένωση εταιρειών GTECH υπέβαλαν προσφορές για τον νέο τεχνολογικό πάροχο της εταιρείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Proton Bank
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη

....