Έντυπη Έκδοση

ΕΥΣΗΜΑ ΤΡΟΪΚΑΣ • ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΪΚΛ ΝΟΥΝΑΝ

Η Ιρλανδία δεν συζητά νέα μέτρα λιτότητας

Ελάχιστη όρεξη για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας δείχνει η ιρλανδική κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή θετική αξιολόγηση της τρόικας για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παρουσιάζοντας χθες στο Δουβλίνο την τριμηνιαία έκθεση για την πορεία του προγράμματος, η αντιπροσωπεία των ελεγκτών των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Κένι, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί στο επιδιωκόμενο 10,5% του ΑΕΠ φέτος, από 12% το 2010.

Η τρόικα προέβλεψε όμως ότι η ανάπτυξη τόσο φέτος όσο και το 2012 θα προσεγγίσει μόλις το 1% και προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτροχιασμού λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης βασικών εμπορικών εταίρων της Ιρλανδίας. Η τρόικα δεν ζήτησε νέα μέτρα.

Ομως, την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής -που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία δανεισμού 85 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο με τους διεθνείς πιστωτές και αποτελείται από 5 οικονομολόγους- είχε καλέσει την κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας προκειμένου να επισπευθεί η μείωση του ελλείμματος το 2015 στο 1% του ΑΕΠ από 2,8% που είχε συμφωνηθεί και να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στις αγορές. Πρότεινε, μάλιστα, μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 4,4 δισ. ευρώ για το 2012 έναντι των 3,6 δισ. ευρώ που είχε συμφωνήσει με την τρόικα η κυβέρνηση.

Η μεθόδευση αυτή φάνηκε να πέφτει χθες στο κενό, καθώς ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προειδοποίησε ότι μια επίσπευση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιδεινώσει την εγχώρια ζήτηση.

«Οι οικονομολόγοι μπορούν να βλέπουν τα πράγματα με πολύ στενούς όρους... εμείς όμως οφείλουμε να βλέπουμε θέματα όπως η κοινωνική συνοχή», είπε ο Νούναν. Επανέλαβε έτσι την προσήλωση της κυβέρνησης στο συμφωνηθέντα στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,6% του ΑΕΠ το 2012, ο οποίος, όπως είπε, δεν θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας πέραν των 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ο Νούναν δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεσή της για μη αύξηση του φόρου εισοδήματος ή περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα. Το Δουβλίνο θέλει να χρησιμοποιήσει τα ύψους 2 δισ. ευρώ προσδοκώμενα έσοδα από το συμφωνηθέν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς η ανεργία αγγίζει το 15%, η κοινωνία εξαθλιώνεται και η εγκληματικότητα διογκώνεται. Αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται τη συγκατάθεση της τρόικας, η οποία διατυμπανίζει από την πλευρά της ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους, που φτάνει το 100% του ΑΕΠ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ιρλανδία

....