Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΘΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Θωράκιση τραπεζών με αντίτιμο την κρατικοποίηση

Τα πάνω κάτω σε δάνεια και καταθέσεις φέρνει το «μεγάλο κούρεμα των ομολόγων». Η προωθούμενη από την Ε.Ε. λύση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50%, η οποία πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, βάζει σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες στο «απόσπασμα» αντιμέτωπες με την κρατικοποίησή τους.

Στην Αθήνα υπάρχει έκδηλη ανησυχία, τόσο στις οικονομικές όσο και στις νομισματικές αρχές, για το πώς θα αντιδράσουν την «επαύριο του μεγάλου κουρέματος» δανειολήπτες και κυρίως οι καταθέτες. Η σημερινή μέρα θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Λαμβάνοντας τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από την αγορά, κορυφαίοι τραπεζίτες πραγματοποίησαν την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη με επιτελικά στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης (crisis managment) έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα φαινόμενα πανικού, τα οποία θα επιδείνωναν περαιτέρω την κατάσταση. Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν εναλλακτικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα απέτρεπαν την «ανατροφοδότηση» των πιέσεων. Βέβαια η χώρα μας και η ελληνική οικονομία μεταπολεμικά τουλάχιστον δεν έχουν δεχθεί ανάλογο σοκ, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά «αμφίβολες» τις «θεραπείες» που αναζητούνται σε θεωρητικό επίπεδο.

Κομβικό σημείο αποτελεί η προστασία των καταθετών και η αποφυγή ενός ανεξέλεγκτου κύματος απόσυρσης καταθέσεων. Η κατάσταση στον ευάλωτο αυτό τομέα, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για ολόκληρη την οικονομία, είναι πλέον οριακή, καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα από τα τέλη Αυγούστου έχουν φύγει περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Ετσι με το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα να έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 179 δισ. ευρώ, το πιστωτικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης περίπου 73 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι τα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες υπολογίζονται σε 252 δισ. ευρώ.

Το «έλλειμμα» αυτό καλύπτεται μέχρι στιγμής από τη χρηματοδότηση που παρέχει στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ομως η τελευταία έχει προειδοποιήσει ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες στην περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει σε «υποχρεωτικό κούρεμα των ομολόγων».

Γύρω από την ερμηνεία των όρων αυτών έχει αναπυχθεί «φιλολογική συζήτηση».

50%, ίσως πιστωτικό επεισόδιο

Σε γενικές γράμμες, πάντως, από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι ένα κούρεμα της τάξης του 50% δεν μπορεί να συνάδει με την έννοια της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, την οποία είχε αποφασίσει στις 21 Ιουλίου η Ε.Ε. Επομένως, αν τελικά προχωρήσει την Τετάρτη η Ε.Ε. με ένα τόσο βαθύ κούρεμα, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα εκλάβουν την απόφαση αυτή όχι ως «επιλεκτική χρεοκοπία», αλλά ως «πιστωτικό επεισόδιο» που οδηγεί σε χρεοκοπία και ενεργοποίηση των CDS.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ανυπέρβλητα εμπόδια στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Συνακόλουθα, εκτιμάται ότι η όποια λύση θα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση και την αποδοχή της ΕΚΤ. Αν ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας οι τράπεζες θα έχουν να καλύψουν μόνο τις ζημιές από τα ομόλογα, οι οποίες όμως θα τις οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα κεφάλαια του Ταμείου μπορεί να είναι δανεικά (από το Μνημόνιο Ι και τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου) θεωρούνται όμως, σε αντίθεση με τις τριμηνιαίες δόσεις που λαμβάνει η χώρα, εξασφαλισμένα. Η λύση αυτή διασώζει και θωρακίζει τις ελληνικές τράπεζες, με αντίτιμο όμως την κρατικοποίησή τους και με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κομισιόν
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κρατικά ομόλογα
Για το ίδιο θέμα
Η χώρα σε καραντίνα μέχρι το 2030 και το χρέος, το 2020, όσο και το 2009 (!)
Χάνεται ο δημόσιος έλεγχος 2 τραπεζών από τις απώλειες των Ταμείων

....