Έντυπη Έκδοση

ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο VICTOR DAHDALEH, ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΛΕΡ, ΚΛΙΝΤΟΝ, ΜΑΝΤΕΛΣΟΝ

Συνελήφθη ο μιζαδόρος του London School of Economics

Φίλος και χρηματοδότης του Μπιλ Κλίντον, του Τόνι Μπλερ, του πρώην επιτρόπου Πίτερ Μάντελσον και μέλος της διοικούσας επιτροπής του London School of Economics... παράλληλα όμως και μεγαλομιζαδόρος.

Ο μεγιστάνας του μετάλλου Victor Dahdaleh με το φίλο του Τόνι Μπλερ Ο μεγιστάνας του μετάλλου Victor Dahdaleh με το φίλο του Τόνι Μπλερ Ο λόγος για τον γεννημένο στην Ιορδανία, κάτοχο της βρετανικής και της καναδικής υπηκοότητας, μεγιστάνα του μετάλλου Victor Dahdaleh -ιδιοκτήτη και πρόεδρο του πολυσχιδούς ομίλου επιχειρήσεων Dadco-, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα από τις βρετανικές αρχές κατηγορούμενος για διαφθορά, απάτη και δωροδοκίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας κατά της απάτης (Serious Fraud Office - SFO), ο Dahdaleh πρόσφερε μεταξύ 2001 και 2005 μίζες σε αξιωματούχους της μεταλλουργίας Aluminiun Bahrein -η οποία ελέγχεται από τη βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν- προκειμένου να διασφαλίζει συμβόλαια προμήθειας αλουμίνας για λογαριασμό της αμερικανικής Alcoa. Τα φορτία μεταφέρονταν στη χώρα της Μέσης Ανατολής από την Αυστραλία και η Aluminium Bahrein εκτιμά ότι από την υπερτιμολόγησή τους φορτώθηκε με ζημιές μεγαλύτερες του 1 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο ο Dahdaleh, που αποφυλακίστηκε χθες αφού κατέβαλε την απαιτούμενη εγγύηση και πρόκειται να δικαστεί την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι κάποιος τυχαίος ενδιάμεσος μιζαδόρος.

Μπλερ, Μάντελσον και Κλίντον

Είναι κορυφαίο μέλος της καναδοβρετανικής επιχειρηματικής ελίτ και σημαντικός χρηματοδότης ομίλων και ατόμων που συνδέονται με το (νέο) Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, που κυβέρνησε τη γηραιά Αλβιώνα από το 1997 έως το 2010. Φέρεται να συνήψε φιλικές σχέσεις με αρκετά μέλη του Εργατικού Κόμματος, μεταξύ άλλων και με τον τέως Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που προσελήφθη πρόσφατα από την κυβέρνηση του Καζακστάν ως σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων (βλέπε λομπίστας) έναντι ετήσιας αμοιβής 9,2 εκατ. ευρώ.

Αλλά και με τον τέως επίτροπο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σήμερα μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος μάλιστα είχε προσφωνήσει τον επιχειρηματία σε εκδήλωση στη δεκαετία του 2000 ως «Βίκτορα, το φίλο του... το επιχειρηματικό δυναμό». Αργότερα πάντως και αφού έγιναν γνωστές οι έρευνες της SFO, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρνήθηκε ότι είναι φίλοι.

Θέλει παγκόσμια διακυβέρνηση

Ο Dahdaleh ήταν ακόμη τα τελευταία χρόνια ενεργός οικονομικός και πολιτικός υποστηρικτής του Μπιλ Κλίντον. Και πιο συγκεκριμένα του διεθνούς φιλανθρωπικού ιδρύματος του Αμερικανού πρώην προέδρου, στο οποίο φέρεται να δώρισε πέρυσι ποσό μεταξύ ενός και πέντε εκατ. δολαρίων.

Σημαντικά ποσά όμως φέρεται να έχει προσφέρει και στο γνωστό βρετανικό πανεπιστήμιο London School of Economics -που θεωρείται προπύργιο της νεοφιλελεύθερης σκέψης- του οποίου ήταν φοιτητής. Ο Ιορδανός παραμένει ακόμη και σήμερα μέλος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου, ενώ το φιλανθρωπικό του ίδρυμα συνεργάζεται με αυτό σε έργο που αφορά την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ανάλογο κοινό πρότζεκτ του ιδρύματος του Dahdaleh για τη χορήγηση υποτροφιών σε Παλαιστίνιους φοιτητές φέρεται να υπάρχει και με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Βρετανία

....