Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποφάσισαν το πρωί, ύστερα από 8 ώρες συζητήσεων - Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το IIF για τις λεπτομέρειες

«Κλείδωσε» το κούρεμα στο 50%

Εκτός αγορών για άλλα 10 χρόνια η Ελλάδα - Στέλνουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα

Τελευταία ενημέρωση:

Σε συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα της τάξης του 50 % του ελληνικού χρέους κατέληξαν ηγέτες των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης έπειτα και από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα. Ο στόχος -τον οποίο υπέδειξε πριν τη Σύνοδο η Άνγκελα Μέρκελ- είναι να περικοπεί το ελληνικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν κατόπιν διαπραγματεύσεων με το IIF. Για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα η Κομισιόν σε συνεργασία με την τρόικα θα δημιουργήσουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 130 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα 30 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως ενίσχυση προς της ελληνικές τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2012.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αναβαθμίσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα 250 δισ. από το EFSF θα αυξηθούν με στόχο να φτάσει στο ένα τρισ. ευρώ και οι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

Παράλληλα, αποφάσισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την τρόικα, να δημιουργήσει έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι "θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος". Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Όσον αφορά στις τράπεζες αποφασίστηκε οι χώρες της Ευρωζώνης να παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Ελλάδα δεσμεύεται να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος “Ηλιος” και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μεταξύ των μέτρων, που προβλέπονται στη συμφωνίαγια την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης, είναι "η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο".

Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε: "Εκ μέρους της ιδιωτικής επενδυτικής κοινότητας, το IIF συμφωνεί να εργαστεί μαζί με την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης εθελοντική συμφωνία για τη σταθερή βάση, με ονομαστική έκπτωση 50%, στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, με τη στήριξη του πακέτου των 30 δισ. ευρώ".

Ωστόσο, ο Νταλάρα επισήμανε ότι οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις του εθελοντικού PSI θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και δυναμικά. Η δομή των νέων ελληνικών αξιώσεων θα πρέπει να στηριχθεί σε όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν ότι η απώλεια για τους επενδυτές θα είναι σύμφωνη με την εθελοντική συμφωνία, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει και πάλι στις αγορές το 2021. "Αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, (μια επιστροφή στις αγορές) δεν θα γίνει σε 10 χρόνια, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα".

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν "να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικά αυτό απεφεύχθη. Επισήμανε ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η ευρωζώνη στάθηκε στο "ύψος των προσδοκιών" και "έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ" συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο τελευταίος επισήμανε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

13 σχόλια

11 Ο/Η Εξεγερμενος 45ης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Μου αρέσουν οι ζωηροι σχολιαστες που τη "λενε" ο ενας στον αλλον.
Αναπτυξη για λιγους ειχαμε εδω και πολλα χρονια ο πολύς κόσμος τσίμπαγε τα φιχουλα που επαφταν απο το τραπέζι.

Ακου λέει δεν ξερει ο Βησαριονοβιτς που παει...
Εγω αντιθετα που ξερω που πατάω και που πηγαινω βλεπω εμπρος μου εξαθλιωση και υποτελεια και δεν σκοπευω να ζησω ετσι...
12 Ο/Η Eleni έγραψε: (πριν 8 έτη)
Απορώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη χώρα μας που επικροτού αυτή την πολιτική που ακολουθήθηκε!!! δεν τους έχει κάνει καμία εντύπωση το γενονός ότι από όταν έγινε πρωθυπουργός ο Παπανδρέου δεν έχει προβάλλει ούτε ένα ψίγμα αντίδρασης σε όλα αυτά που ζήτησε η ευρώπη και το ΔΝΤ? το γεγονός ότι εμείς όταν μπήκαμε στον κόλαφο αυτόν του μνημονίου σχεδόν πανηγυρίζαμε, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες που κινδυνεύουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο κάνουν το παν για να το αποφύγουν? είναι τόσο δύσκολο τελικά να γίνει αντιληπτή η ανικανότητα, η γελοιότητα, η αναξιοπρέπεια όλων αυτών που έχουν στα χέρια τους την τύχη της χώρας μας? είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουν είναι το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων? πρώτα οι εταίροι μας, οι δανειστές και οι τράπεζες.
13 Ο/Η Μάνος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Γιατί να το κουράζουμε , συμπολίτες, αντιμετωπίζοντας μια εικονική πραγματικότητα ως αλήθεια ;
(Εξαιρούνται οι 'σχολιαστές' που τσάμπα τους κουράζουν τελευταία στα 'γραφεία' μιας και τα 'πονήματα' τους συναντούν από αδιαφορίας έως οργή...)
Οι μάσκες έπεσαν εδώ και καιρό. Ο άνθρωπος που τη μια θριαμβολογεί που 'εξασφάλισε'...δάνεια μαμούθ, και την άλλη που μας...'χάρισαν' κούρεμα, δεν μας λέει αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι : όλες αυτές οι ωμές όσο και μονότονα σαχλές επικοινωνιακές αηδίες με τα 'δάνεια' και τις 'δόσεις' είναι το νέο 'πυρηνικό' υπερόπλο της εταιρειοκρατίας προκειμένου για την επέκταση του καρκίνου της στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ελευθερία, στην υπόσταση όποιου ατυχούς έθνους μπει στο στόχο της.
Κρίμα τα εκατομμύρια που παίρνουν οι ψευδοεπιστήμονες χαρτογιακάδες 'οικονομολόγοι' και 'επικοινωνιολόγοι' του 'Δόγματος του (Πα)Σοκ για να εκπονούν τέτοια βάρβαρα και αναίσχυντα 'παπατζηλίκια'.
Ακους εκεί το 2020 θα έχουμε το χρέος του 2009 ! Ποιος απλός οικογενειάρχης θα είχε το θράσος να πει τέτοιες χοντράδες στη γυναίκα του και τα παιδιά του ; Κανείς τελειωμένος χαρτοπαίκτης ίσως ; Και ξέχασαν το βασικότερο : Ότι όλα αυτά γίνονται από μια παγκοσμιοποιημένη ψυχανώμαλη σπείρα για να έχουμε στο τέλος του 'κύκλου' την εθνική κυριαρχία του 1941 ή του 1204...
Θα το επιτρέψουμε ; Ή από χαζοπερήφανοι κούληδες 'καταναλωτές' θα γίνουμε τρομαγμένα --και αιωνίως τόσο αδικοδιχασμένα-- 'προϊόντα' ;
Χρόνια Πολλά...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 13

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Επιστροφή στο 2009, σε 9 χρόνια παραδέχεται ο Βενιζέλος
Γ. Παπανδρέου: «Ο λαός θέλει αλλαγές όχι εκλογές»
Διάγγελμα Παπανδρέου το βράδυ
Σαμαράς: Εκλεισε ο κύκλος της κυβέρνησης
Παπαρήγα: Η πτώχευση αποφασίστηκε, όλα τ' άλλα είναι κοροϊδία
Τσίπρας: Βαθύτερα στην ύφεση οδηγούν οι αποφάσεις της Συνόδου
Κουβέλης: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από βαριά εποπτεία
Ξεπαγώνει η καταβολή της επόμενης δόσης και από το ΔΝΤ
Ενότητα και συναίνεση ξαναζητάει ο Βενιζέλος
Πανηγυρίζουν τα χρηματιστήρια

....