Ηλεκτρονική Έκδοση

Μικρές βελτιωτικές κινήσεις, υποσχέσεις, αλλά και απειλές από το ΥΠΟΙΚ

Μαστίγιο-καρότο για το χαράτσι στα ακίνητα

Σε ενέργειες για την ανατροπή της προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Μοιράζει υποσχέσεις προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις περιπτώσεις του, αλλά και απειλές προς τους δημάρχους που αντιτίθενται στην πληρωμή του χαρατσιού ότι θα υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών. Αναφέρουν ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες "προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες".

Παράλληλα, αναμένονται διορθώσεις στα λάθη που έχουν διαπιστωθεί στους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα στείλει στους δήμου όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

Όσον αφορά στις δόσεις, το υπουργείο προσανατολίζεται στην αύξησή τους, το 2012, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι για του χρόνου προβλέπεται η εξόφληση του τέλους σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο έκανε λόγο για εντολή Βενιζέλου, ώστε να λυθούν "με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία" τα προβλήματα που έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες από την επιβολή του τέλους.

Τα παραπάνω απασχόλησαν σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών, της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και αρμοδίων παραγόντων της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους εμφανίζεται μέχρι στιγμής αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και χαρακτηρίζει "ικανοποιητική" την εξέλιξη της διαδικασίας.

Επίσης, αποφασίστηκε η εξυπηρέτηση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν στο τέλος να γίνεται και από τα ΚΕΠ, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που θα ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms θα μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι ο  γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Πρώτο δικαστικό «μπλόκο» για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

....