Έντυπη Έκδοση

Υψηλού επιπέδου... ευχολόγια Ομπάμα - Ρόμπαϊ - Μπαρόζο

Με παγωμένα χαμόγελα και ευχολόγια για την κρίση στην ευρωζώνη και τις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Αστον στην αμερικανική πρωτεύουσα, επιχείρησε εκ νέου να πιέσει για μια αποφασιστική λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η παρατεταμένη ανασφάλεια και η νευρικότητα που κυριαρχούν στις αγορές θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την αναιμική αμερικανική οικονομία και την επανεκλογή του Ομπάμα τον Νοέμβριο του 2012. Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει επανειλημμένως τη λήψη δραστικών πολιτικών αποφάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία, υπό το φόβο ότι θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν απειληθούν ισχυρές οικονομίες, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Γαλλίας.

Θεαματικά αποτελέσματα δεν υπήρξαν δεδομένου ότι τις αποφάσεις δεν λαμβάνουν τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, αλλά στην ουσία η κυβέρνηση του Βερολίνου. Προϊόν της ετήσιας συνάντησης ήταν ως εκ τούτου μια γενικόλογη κοινή δήλωση, η οποία περιορίστηκε στο ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την προθυμία της Ευρώπης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δώσει τέλος στην κρίση χρέους που ταλανίζει τη Γηραιά Ηπειρο. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ευρώπη με την κρίση χρέους, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της προσμένει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής των ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης και σε μια σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, όπως η Αραβική Ανοιξη, περιφερειακά ζητήματα με κυρίαρχο την κατάσταση στη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ξεχωριστά, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. καλούν τη Συρία να δώσει τέλος στη βία, ενώ εξέφρασαν τη «βαθύτατη ανησυχία τους» για τα πυρηνικά του Ιράν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κομισιόν
Ευρωζώνη

....