Έντυπη Έκδοση

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΗΛΕΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΧΑΝΙΑ

Αργησε 80 χρόνια η Αγορά Παραγωγών

Από τις πάλαι ποτέ ζωοπανηγύρεις και τα μυρωδάτα παζάρια της Ανατολής ώς την προσπάθεια των αγροτών στο Λος Αντζελες να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε νοικοκυρές, χωρίς μεσάζοντες, το 1934, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι.

Οι παραγωγοί οφείλουν να κάνουν υποχρεωτική τυποποίηση ακόμη και των νωπών οπωροκηπευτικών Οι παραγωγοί οφείλουν να κάνουν υποχρεωτική τυποποίηση ακόμη και των νωπών οπωροκηπευτικών Κι ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί ψωνίζουν σταθερά από τις Αγροτικές Αγορές, στην Ελλάδα αυτό το βήμα έγινε μόλις το 2012, αλλά παραμένει μετέωρο λόγω κοινοτικής οδηγίας και ελληνικών αγορανομικών διατάξεων.

Προηγήθηκε το εγχείρημα-φωτοβολίδα αγροτών της Ημαθίας, αλλά οι Πρεβεζάνοι κατόρθωσαν το περασμένο καλοκαίρι να στήσουν τη δική τους τοπική Αγροτική Αγορά. Κάθε Σάββατο η αγορά τους συγκεντρώνει από 1.000 έως 2.000 επισκέπτες, οι οποίοι αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς τοπικά αγροτικά προϊόντα και αλιεύματα και, παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων μανάβηδων, συνεχίζουν κανονικά.

Η πρωτοβουλία του Λεωνίδα Ραβανού, επικεφαλής της Ενωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, που αριθμεί γύρω στα 50 μέλη, έχει ήδη δρέψει τους πρώτους καρπούς. Απ' τους 10 παραγωγούς, που ξεκίνησαν δειλά-δειλά το εγχείρημα, σήμερα είναι 35 κι ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται, ενώ πλέον υπάρχει συνεργασία και με δύο συνεταιρισμούς.

1.800 υπογραφές

«Η Πρέβεζα για διάφορους λόγους ήταν μια πόλη χωρίς δημοτική ή λαϊκή αγορά», τονίζει ο κ. Ραβανός. «Προεκλογικά ζητήσαμε από την τοπική κοινωνία να υπογράψει ένα χαρτί, ότι θα επιθυμούσε την ίδρυση Αγροτικής Αγοράς. Μέσα σ' εννέα ώρες μαζέψαμε 1.800 υπογραφές. Καθώς όμως δεν υπήρχε νομικό προηγούμενο, συναντήσαμε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν ξεπεράστηκαν όλα, αλλά προχωράμε».

Η αρχή έγινε με την ενοικίαση ενός ιδιωτικού χώρου, γύρω στα 3-4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Στη συνέχεια, ο δήμος, με επικεφαλής τον Χρήστο Μπαΐλη και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υιοθέτησε την πρωτοβουλία και παραχώρησε δωρεάν το χώρο, στον οποίο προβλεπόταν να λειτουργήσει στο μέλλον λαϊκή αγορά.

Από τις 6.30 το πρωί του Σαββάτου έως τις 2 το μεσημέρι στην Αγορά Παραγωγών Πρέβεζας, επί της οδού Κίτσου Τζαβέλλα κοντά στο δημοτικό στάδιο Αθανασίας Τσουμελέκα, μπορεί ο καταναλωτής να βρει φρέσκα πορτοκάλια, λεμόνια, κηπευτικά, μέλι, ψάρια σε τιμές που κυμαίνονται από 20% έως 60% κάτω απ' τις τιμές των αλυσίδων σουπερμάρκετ ή των μανάβικων. Υπάρχουν παραγωγοί που διανύουν έως και 40 χιλιόμετρα, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

«Δεν θέλουμε να κόψουμε τη δουλειά ούτε από τα σουπερμάρκετ ούτε από τα μανάβικα, γιατί κι αυτοί μας στηρίζουν. Εμείς είμαστε παραγωγοί, καλλιεργούμε καθημερινά τα χωράφια μας. Οσοι συμμετέχουν είναι παραγωγοί που διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπόρου. Μέσω της Αγοράς Παραγωγών πουλάμε ένα μικρό ποσοστό των προϊόντων μόνο μία μέρα την εβδομάδα κι εξασφαλίζουμε κάποια χρήματα, δεδομένου ότι η αποπληρωμή από τις μεγάλες αλυσίδες καθυστερεί. Ηδη έχουμε μαζί μας το συνεταιρισμό των ψαράδων της Πρέβεζας, μπαίνουμε και στο ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ σύντομα θα έχουμε και γλυκά από γυναικείο συνεταιρισμό της περιοχής. Θέλουμε να συνεργαστούμε με δασεργάτες της περιοχής και να προσφέρουμε φθηνό ξύλο και κάρβουνο, να επεκταθούμε στα γαλακτοκομικά και το κρέας αλλά και στα μεταποιημένα προϊόντα. Η τοπική κοινωνία μάς στηρίζει και τίποτα δεν θα καταφέρναμε χωρίς αυτήν», εξηγεί.

Πάνω από 300 είναι οι ψαράδες του καλλικρατικού Δήμου Πρέβεζας. Εξ αυτών μόλις 6-7 συμμετέχουν ενεργά, ανάμεσά τους κι ο Δημήτρης Τσαλικίδης, τέως πρόεδρος των αλιέων Πρέβεζας. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε πιο φτηνές τιμές σαρδέλες, κεφαλόπουλα, κουτσομούρες, αλανιάρες τσιπούρες κ.ά.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με το καθεστώς των αποδείξεων, αλλιώς θα συμμετείχαν και περισσότεροι ψαράδες. Ωστόσο, είναι πολύ θετικό ό,τι έχει γίνει αυτό το βήμα κι εμείς το στηρίζουμε. Η διαφορά βεβαίως ανάμεσα σ' έναν ψαρά κι έναν γεωργό είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να πιάσει ένα ψάρι κατά παραγγελία. Οταν όμως υπάρχει ψάρι, μπορούμε κι εμείς να πάρουμε καλύτερη τιμή κι ο καταναλωτής να ωφεληθεί πολλαπλά», αναφέρει.

Ποιο είναι το κέρδος από την Αγορά Παραγωγών; Πέρα απ' το προφανές, τη μείωση της ψαλίδας τιμής παραγωγού-καταναλωτή, υπάρχει δυναμική για ν' ασχοληθούν νέοι παραγωγοί με τον αγροτικό τομέα. Τα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ ήδη χαμήλωσαν τις τιμές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι παραγωγοί ενισχύουν το εισόδημά τους, ενώ αποφεύγονται πλέον και τα «βαφτίσια» με ελληνικά προϊόντα άλλων περιοχών της νότιας Ελλάδας, που πωλούνται ως πρεβεζάνικα...

Θεσμός στην Αμερική

Η ιδέα του Farmer's Market, που είναι θεσμός στην Αμερική, προωθείται σθεναρά το τελευταίο διάστημα απ' το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πιλοτική εφαρμογή της Αγοράς Παραγωγών ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Απρίλιο του 2012 από την τοπική Ενωση Νέων Αγροτών Ημαθίας και για διάφορους λόγους δεν περπάτησε, αλλά στην Πρέβεζα έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Οπως ανακοίνωσε κι ο αρμόδιος υπουργός, Αθ.Τσαυτάρης, πιλοτικά θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας: στην Ηλεία, την Κοζάνη και τα Χανιά. Στόχος είναι κάθε Σάββατο να υπάρχει μια Αγορά Παραγωγών στο κέντρο κάθε πρωτεύουσας νομού, ώστε να μπορούν οι αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές κι οι καταναλωτές ν' αγοράζουν σε φθηνότερες τιμές τοπικά προϊόντα, ενώ ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με την Αττική, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Προϋπόθεση η τυποποίηση

Οι αγρότες βάσει κανονισμού της Ε.Ε. μπορούν να διακινούν κατά 100% τα προϊόντα τους μέσω ομάδων παραγωγών τυποποιημένα, ενώ απαγορεύεται η διακίνηση και εμπορία ατυποποίητων προϊόντων σε οποιοδήποτε στάδιο.

Ο παραγωγός μπορεί να μεταφέρει μη τυποποιημένο προϊόν μόνο από το αγρόκτημα στο τυποποιητήριο και μπορεί να διαθέσει προϊόντα στους καταναλωτές μόνο για προσωπική χρήση στην εκμετάλλευσή του.

Φυσικά, το θέμα των ατυποποίητων οπωροκηπευτικών δεν ισχύει μόνο για τις Αγορές Παραγωγών αλλά και για τις Λαϊκές και Δημοτικές Αγορές και, όπως είναι κοινό μυστικό, δεν εφαρμόζεται παντού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική

....