Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιταλία: Πολιτική κόντρα για το τραπεζικό σκάνδαλο

Το σκάνδαλο της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (Mps), που αφορά, μεταξύ των άλλων, την αγορά μεγάλου αριθμού ομολόγων υψηλού κινδύνου, συνεχίζει να προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές συνέπειες.

Ο νέος πρόεδρος της τράπεζας, Αλεσάντρο Προφούμο, αποκάλυψε ότι πριν τρία χρόνια η Mps προχώρησε στην αγορά «παραγώγων», που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά, το μέγεθος της οποίας θα γίνει γνωστό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, το 2007 η Monte dei Paschi di Siena αποφάσισε να αγοράσει την τράπεζα Antonveneta από την ισπανική Santander, καταβάλλοντας εννέα δισ. ευρώ, τιμή που, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ήταν «υπερβολικά και ύποπτα υψηλή».

Οι εισαγγελείς ψάχνουν πιθανές δωροδοκίες, με χρήματα που μπορεί να έχουν κατατεθεί σε βρετανική τράπεζα, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα», ενώ η δημόσια τηλεόραση Rai Tre προσθέτει ότι τα χρήματα αυτά, δύο δισ. ευρώ, μπορεί κατέληξαν σε τεράστια πριμ για τους μάνατζερ της τράπεζας, αλλά και να χρησίμευσαν για εξαγορά πολιτικών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα αποφάσεις, το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να δανείσει στην Mps 3,9 δισ. ευρώ, με επιτόκια της τάξης του 9%, με στόχος να αποφευχθεί τυχόν χρεοκοπία του τραπεζικού οργανισμού, που απασχολεί έξι χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις του όλου σκανδάλου τόνισε ότι «το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα άσκησε πάντα μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις της τράπεζας αυτής, όπως και γενικότερα στην πόλη της Σιένα», αναφορερόμενος στην ιστορική υπεροχή των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Τοσκάνης. «Πρέπει να καταπολεμηθεί η μίξη συμφερόντων πολιτικής και τραπεζικού χώρου» προσέθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς και γραμματέα των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, «ο Μόντι, τώρα, βρίσκει κάθε μέρα και ένα νέο μας ελάττωμα, ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαμε ακούσει να αναφέρει ούτε ένα».

Η Λέγκα του Βορρά ζητά την κρατικοποίηση της τράπεζας ή ως εναλλακτική λύση την αποστολή έκτακτου διαχειριστή.

Ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», που τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, Μπέπε Γκρίλο, συμμετείχε χθες στην έκτακτη συνέλευση των μετόχων της Mps και κατήγγειλε ότι «το παθητικό της τράπεζας, στην πραγματικότητα, αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ». Στοιχεία και καταγγελίες που διαψεύστηκαν από τον πρόεδρο του τραπεζικού οργανισμού, Αλεσάντρο Προφούμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Καταδίκη της Ελλάδας για κατάσχεση αδρανών καταθέσεων
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
«Απεργία» δανείων από τις τράπεζες

....