Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2020

Ψάχνουν τον μίτο της ανάπτυξης

Συγκαλείται σήμερα η πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με δύο ερευνητικά ιδρύματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να σχεδιάσουν τη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ώς το 2020.

«Αναπτυξιακή» σύσκεψη σήμερα με Γ. Στουρνάρα και  Κ. Χατζηδάκη. Κάλλιο αργά... «Αναπτυξιακή» σύσκεψη σήμερα με Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη. Κάλλιο αργά... Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης αναλαμβάνουν να συντονίσουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης αντίστοιχα, οι οποίοι, μαζί με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, συναντώνται σήμερα το απόγευμα με εμπειρογνώμονες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προκειμένου να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και την έξοδό της από την ύφεση.

Η υλοποίηση του σχεδίου επιδιώκεται μέσω της συσχέτισης μακροοικονομικών με ενδιάμεσους κλαδικούς και μικροοικονομικούς στόχους, και ειδικότερα μέσω της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, της ενίσχυσης των εξαγωγών και της απασχόλησης, καθώς και της προώθησης και προσαρμογής του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 σε μια στρατηγική ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας, όπως τους προσδιορίζει το πόρισμα εξειδικευμένης μελέτης της McKinsey με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά».

Το 13άρι

Πέντε βασικοί κλάδοι της οικονομίας (τουρισμός, ενέργεια, μεταποίηση τροφίμων, αγροτική παραγωγή, εμπόριο) και άλλοι οκτώ μικρότεροι αλλά δυναμικά ανερχόμενοι κλάδοι (γενόσημα φάρμακα, ιχθυοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, φροντίδα για την τρίτη ηλικία και χρόνια ασθενείς, δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων, διαχείριση αποβλήτων, εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων και προγράμματα κλασικών σπουδών) είναι οι 13 που προκρίνει η μελέτη της McKinsey και θα έχει ως αφετηρία το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, χωρίς να παραμελεί τις δυνατότητες της ναυτιλίας, των νέων τεχνολογιών, του τραπεζικού κλάδου και της οικονομικής διπλωματίας στη δημιουργία πρόσθετου ΑΕΠ 50 δισ. και 550.000 θέσεων εργασίας, όπως θεωρείται ικανός στόχος να επιτευχθεί.

Στόχος που με τη σειρά του έχει ως προϋπόθεση την ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή με τη συγκρότηση πρωτογενών πλεονασμάτων, τη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ σε βιώσιμα επίπεδα και την ικανοποίηση των εξής επιμέρους στόχων:

* Ετήσια ανάπτυξη 3% έναντι στόχου 1,5%.

* Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%.

* Φορολογικά έσοδα 7 δισ. ευρώ ετησίως.

* Οφελος 16,5 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο.

Σε συμφωνία

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η υλοποίηση των στόχων αυτών του 10ετούς σχεδίου προϋποθέτει τη συμφωνία και συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλες τις δράσεις που θα ενεργοποιηθούν και θα μας επιτρέψει να ξαναβγούμε στις αγορές στο τέλος του 2014 ή εντός του 2015, ενώ, αν η υλοποίηση του σχεδίου ξεκινήσει άμεσα, είναι δυνατό το τρέχον έτος η ύφεση να περιοριστεί κάτω από το 4%.

Δεδομένου ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2020 προβλέπει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης και η φιλοσοφία του περιλαμβάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία των βάσεων μιας υγιούς και δυναμικής μακροχρόνιας ανάπτυξης, γίνεται αντιληπτό πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έρχεται τώρα υποστηρικτικά, σε ενδιάμεσο κλαδικό και μικροοικονομικό επίπεδο, να προσδώσει αναπτυξιακή πνοή στο Μεσοπρόθεσμο, που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πρόωρα, καθώς σχεδιάστηκε από καθέδρας, λειτουργώντας κυρίως ως ασφυκτικός κορσές στην οικονομία.

Το βασικό ερώτημα που μένει ωστόσο να απαντηθεί είναι πώς και πότε θα ανακάμψει η εσωτερική ζήτηση με τη συνεχή εισοδηματική και φορολογική αφαίμαξη που υφίστανται οι Ελληνες πολίτες. Γιατί με την καταστροφική πολιτική που ακολουθείται σήμερα οι πραγματικά άνεργοι θα φτάσουν σε λίγο τα δύο εκατομμύρια, ξεπερνώντας η ανεργία το 30%, και η προοπτική απορρόφησης του ενός τετάρτου αυτών ώς το 2020 δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρηγοριά, γιατί μέχρι τότε θα έχει διαλυθεί κάθε κοινωνικός ιστός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Ανάπτυξης
ΙΟΒΕ
Για το ίδιο θέμα
«Χρυσό» στη μείωση του κόστους εργασίας
Βιομηχανική παραγωγή σε «βαθύ κόκκινο»

....