Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Ισλανδία: δεν πέρασε ο εκβιασμός

Η Ισλανδία πέτυχε σαρωτική νίκη στον δικαστικό αγώνα της ενάντια στους ξένους καταθέτες της ιδιωτικής τράπεζας Landsbanki, η οποία χρεοκόπησε μαζί με το τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008.

Ο πρόεδρος της Ιλανδίας Ολαφουρ Γκρίμσον αρνήθηκε να υπογράψει τον συμβιβασμό της κυβέρνησής του και οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα Ο πρόεδρος της Ιλανδίας Ολαφουρ Γκρίμσον αρνήθηκε να υπογράψει τον συμβιβασμό της κυβέρνησής του και οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) αποφάσισε χθες ότι, με την απόφασή της να μην καταβάλει αποζημιώσεις στους 400.000 καταθέτες της Icesave (θυγατρικής της Landsbanski) από Βρετανία και Ολλανδία, η Ισλανδία δεν παραβίασε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για την εγγύηση των καταθέσεων. Εκτιμάται ότι κατά την επίμαχη περίοδο οι καταθέσεις στην Icesave ανέρχονταν σε 4 δισ. ευρώ.

Καταθέτες της Icesave

Η Εποπτεύουσα Αρχή της EFTA (ESA), που ήγειρε αγωγή κατά της Ισλανδίας, είχε ισχυριστεί ότι η χώρα έπρεπε να δώσει από το πρόγραμμα εγγύησης καταθέσεων σε Βρετανία και Ολλανδία τα ποσά που οι δύο χώρες κατέβαλαν για να αποζημιώσουν τους καταθέτες της Icesave.

Σύμφωνα όμως με το δικαστήριο, η οδηγία «δεν προβλέπει την υποχρέωση του κράτους και των αρχών του να εξασφαλίσουν αποζημίωση, αν ένα σύστημα εγγύησης των καταθέσεων δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του σε περίπτωση συστημικής κρίσης». Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Αν και η Ισλανδία δεν είναι μέλος της, η απόφαση μπορεί να έχει συνέπειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο. Η Ισλανδία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, που σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέψει στις χώρες της EFTA να συμμετάσχουν στην Κοινή Αγορά χωρίς να είναι μέλη της Ε.Ε. και αποτελεί το κυρίως πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ισλανδίας - Ε.Ε.

Σε δύο διαδοχικά δημοψηφίσματα, που έγιναν το 2010 και 2011, οι Ισλανδοί αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης να μην πληρώσουν τις οφειλές που τους καταλόγιζαν Βρετανοί και Ολλανδοί, με τον ισχυρισμό ότι το κράτος δεν έχει νομική υποχρέωση να αναλάβει τις ζημίες μιας ιδιωτικής τράπεζας. Η Ισλανδία έκανε διαχωρισμό των τραπεζών σε «καλές» και «κακές», τοποθετώντας τους Ισλανδούς καταθέτες στις πρώτες.

Παρέμβαση Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια πρωτοφανή κίνησή της μπήκε στη δικαστική διαμάχη εναντίον της Ισλανδίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είχε παραβιάσει την ευρωπαϊκή οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων και τους κανόνες μη διάκρισης καταθετών.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ισλανδία δεν παρέβη τους κανόνες και επεσήμανε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να αναθεωρηθεί με σκοπό να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια των πολιτικών διάσωσης που έχουν σήμα κατατεθέν Ε.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλανδία
Για το ίδιο θέμα
Θα πληρώνουμε για πολύ τη διάσωση των τραπεζών

....