Έντυπη Έκδοση

Φρένο στις αυξήσεις των βιομηχανικών προϊόντων

Η ύφεση έχει πολλά πρόσωπα. Το τελευταίο που εμφανίζει η βιομηχανία αφορά την εξασθενημένη πια δυνατότητα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής με συνέπεια την περιορισμένη τελευταία αύξηση των τιμών παραγωγού.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο 2012 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε σε ετήσια βάση (έναντι Δεκ. 2011) κατά 1,9% υποχωρώντας θεαματικά από την αντίστοιχη αύξηση 5,7% του Δεκεμβρίου 2011 (7,5% τον Ιανουάριο 2012). Επίσης, σε σχέση με τον Νοέμβριο 2012 μειώθηκε 0,3% όταν τον Δεκέμβριο 2011 είχε αντίστοιχα αυξηθεί 0,2%.

Τέλος, ακόμη και στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2012 σημειώνεται αισθητή επιβράδυνση (4,7%) έναντι του αντίστοιχου 12μήνου 2011 (7,7%).

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση οι αυξήσεις τιμών παραγωγού της βιομηχανίας για την εγχώρια αγορά είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αυξήσεις στην εξωτερική αγορά, ενώ σε μηνιαία βάση οι μειώσεις τιμών για την εγχώρια αγορά είναι μικρότερες από αυτές της εξωτερικής αγοράς.

Η διαπίστωση αυτή υπογραμμίζει την επίπτωση του ανταγωνισμού στη διαμόρφωση των τιμών, αφού η εσωτερική αγορά είναι περισσότερο προστατευμένη ενώ στις ξένες αγορές επικρατούν σκληρότερες συνθήκες ανταγωνισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βιομηχανία
Για το ίδιο θέμα
Βιομηχανική παραγωγή σε «βαθύ κόκκινο»

....