Ηλεκτρονική Έκδοση

Πιο βαθιά στην «τρύπα» της ύφεσης η Ισπανία

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 10,7% τον Δεκέμβριο

Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας έγινε βαθύτερη στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς η εγχώρια ζήτηση επιβαρύνθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι Το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INE). Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η μείωση του ΑΕΠ ήταν 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η μείωση ανήλθε σε 1,37%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να συστήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς η ανεργία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 26% ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να μειώθηκε έως και 3,9% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος - σχεδόν διπλάσια μείωση σε σχέση με το 2011 -, καθώς η παραγωγή υπέφερε από την επιβολή μέτρων λιτότητας, πέντε φορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Στην τελευταία δέσμη μέτρων περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και τα επιδόματα ανεργίας, ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 10,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, περισσότερο απ' ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων υποχώρησαν κατά 32% τον Νοέμβριο, ποσοστό διπλάσιο απ' ότι τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ισπανικές τράπεζες έφθασε στο 11,4% τον Νοέμβριο.

Το ΔΝΤ προβλέπει για εφέτος ύφεση 1,5% της ισπανικής οικονομίας, εν μέσω εξασθένησης των μοναδικών προωθητικών παραγόντων για την οικονομία της, λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα τον Δεκέμβριο μειώθηκε, ενώ μείωση σημείωσαν και οι εξαγωγές τον Νοέμβριο.

πληροφορίες ΑΠΕ 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
Σκληρό ροκ σε ΕΕ και ΕΚΤ

....