Ηλεκτρονική Έκδοση

Καθοδικό σπιράλ επενδύσεων

«Χρυσό» στη μείωση του κόστους εργασίας

Η ανταγωνιστικότητα αυξήθηκε αλλά ο «φαύλος κύκλος» της ύφεσης διογκώθηκε

Μείωση 9,2% σημείωσε στην Ελλάδα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μεταξύ του β’ τριμήνου του 2011 και β’ τριμήνου 2012, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού φορέα επιχειρηματικών αναλύσεων και συμβουλών Conference Board, που παρουσιάζει το Reuters.

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία, η πτώση ήταν 5,9% και 2,1% αντίστοιχα, καθιστώντας τις εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές και αυξάνοντας την ελκυστικότητά τους ως επενδυτικούς προορισμούς.

Οι «προβληματικές» οικονομίες στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ σημείωσαν υψηλότατο σκορ τόσο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας εξαιτίας των σκληρών περικοπών του εργασιακού κόστους, όπως αναφέρει η έρευνα.

Αυτές οι χώρες περιμένουν απελπισμένα τις επενδύσεις να επιστρέψουν. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες είναι αρκετά σφιχτές σε χορήγηση πιστώσεων και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλή. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά διψήφιο ποσοστό σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, τονίζει η έρευνα.

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο οικονομολόγος Μπερτ Κόλιν, σημειώνει δηλώνει ότι τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα πως περιορίζεται σημαντικά η «ψαλίδα» της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η δραστική μείωση του κόστους εργασίας -με την κατάργηση θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών- μπορεί να είναι μη βιώσιμη. Οι οικονομίες αυτές κινδυνεύουν από έναν φαύλο κύκλο που θα μπορούσε να μειώσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές τους για ανάπτυξη και να εντείνει τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις.

Αλλά θα χρειαστεί αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, οι οποίες έχουν εξατμιστεί λόγω αμφιβολιών για το μέλλον του ευρώ.

Θα πρέπει, τονίζει η έκθεση, να εισαχθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες αυτές θα πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων δεν έχει ανακτηθεί. Γι' αυτό το λόγο οι νέες επενδύσεις υποχωρούν.

Αναφορικά με τις επιμέρους χώρες, η έκθεση αναφέρει:

- Το κόστος εργασίας στην μεταποίηση της Ισπανίας έχει μειωθεί κατά 21% από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης το 2008 και το συνολικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 12,6%.

- Στην Ιταλία από το 2008 το συνολικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον τομέα της μεταποίησης που συρρικνώνεται απότομα, έχει αυξηθεί περισσότερο από κάθε άλλο μέλος του ευρώ εκτός από τη Φινλανδία.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ιταλικός μεταποιητικός τομέας δεν είναι δείχνει μόνο μεγάλες απώλειες τώρα, αλλά επίσης μπαίνει σε μία πολύ χειρότερη φάση στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

- Στον αντίποδα το κόστος εργασίας ανά μονάδα στη Γερμανία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δημιουργία του ευρώ, το 1999. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς τα γερμανικά κόστη είναι ήδη μεταξύ των υψηλότερων στο μπλοκ των 17.

- Στη Γαλλία, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 9,5%.

- Εκτός της ζώνης του ευρώ, στη Βρετανία, το κόστος εργασίας αυξήθηκε 4,7% σε όρους στερλίνας, από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, εν μέρει επειδή η έλλειψη επέκτασης του δανεισμού έχει εμποδίσει τις εταιρείες από το να επενδύσουν σε νέα μηχανήματα.

Λόγω της ανατίμησης της στερλίνας, η αύξηση αγγίζει το 14,2% σε όρους ευρώ.

πληροφορίες Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Αλλοι 600.000 στον προθάλαμο των ατομικών συμβάσεων
Σκληρό ροκ σε ΕΕ και ΕΚΤ
ΔΝΤ: Μειώστε κι άλλο τους μισθούς
Πιάσαμε τους στόχους με αίμα και θυσίες
ΔΝΤ: Υφεση και το 2013 στην ευρωζώνη
Καπιταλισμός «ζόμπι» στο Νταβός
Τα παράλογα παρακράτησης φόρου στους μισθούς
Ψάχνουν τον μίτο της ανάπτυξης
Αναγνωρίζει το λάθος, εμμένει στην αποτυχία
Η Αργεντινή αρνείται τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ εδώ και 62 μήνες
Κοινωνική εργασία για 1.200

....