Ηλεκτρονική Έκδοση

Συντρίβονται οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο

Βουτιά 16,8% το Νοέμβριο

Στα τάρταρα έπεσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα το Νοέμβριο, καθρεφτίζοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία όσο περικόπτονται τα εισοδήματα και οι επενδυτικές δαπάνες του δημοσίου μέσα στο σπιράλ της ύφεσης

 

Ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο σημείωσε νέα μεγάλη πτώση 16,8% τον περασμένο Νοέμβριο, επιτείνοντας τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των επιτηδευματιών. 

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι η περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος ανάγκασε τα νοικοκυριά να περιορίσουν ακόμη και τις αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ, παρότι αυτά θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης.
Ειδικότερα, στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων καταγράφηκαν οι εξής μειώσεις: Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμός (29,1%), Ένδυση- υπόδηση (21,2%), Φαρμακευτικά- καλλυντικά (20,2%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (16,6%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (13,3%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (13,3%), Τρόφιμα- Ποτά- Καπνός (6,5%) και Πολυκαταστήματα (2,2%).

Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), με τα καύσιμα, στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 16,8% τον Νοέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2011, έναντι μείωσης 8,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 16,6% τον Νοέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2011, έναντι μείωσης 6,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.

ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Εμπόριο
Για το ίδιο θέμα
Έρχεται η Πράσινη Βίβλος για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
Αλλοι 600.000 στον προθάλαμο των ατομικών συμβάσεων

....